Днес е вторият ден след избори, които няма как да не коментирам, защото ще е същността на дискусията, коментира Владимир Каролев, икономист по време на втория панел на „Шумът на парите“ - „Икономически перспективи пред България след Избори 2013“.

Получи се един импас, защото макар и да няма окончателни резултати, не се очаква преместване на мандати – а именно със 120 мандата ще разполагат евентуално ГЕРБ и Атака, както толкова БСП и ДПС.

Едно правителство е възможно във варианта тройна коалиция. Въпросът е коя ще е тази тройна коалиция.

Има международни сигнали, че по-добре за България е да има правителство, вместо нови парламентарни такива. Настоящото правителство също е добър вариант, защото настоящите управляващи нямат политически амбиции и е правителство от експерти.

Не е вярно, че подобно правителство не може да прави структурни реформи.

Но понеже ще надделее интересът на настоящата депутатска група, най-вероятно ще има правителство.

ГЕРБ ще предложи технократско правителство и смятам, че затова те не направиха пресконференция. Надявайки се, че такова би получило подкрепа от някоя от останалите групи. Ако получи мандат, БСП най-вероятно би било подкрепено от ДПС.

Без подкрепата на Атака обаче, няма да има правителство.

Фокусиране върху краткосрочни интереси биха били катастрофални за обществото и негативите биха се усетили още след година две.

Образованите българи са с много по-ниска безработица, така че образованието определено е едно от най-важните неща. Проблемът е, че не е лесно да се учи и не всеки учи, че ученето е доживотен процес. Образованието и квалификацията са много важни, както и мобилността.

През 2013 г. форумът „Шумът на парите“ се организира със съдействието на ВИП спонсора Евро Финанс и основните спонсори – SG Експресбанк, вносителят на автомобили Chevrolet, застрахователното дружество Армеец, Пенсионно-осигурителна компания Доверие и дружествата за управление на активи Актива Асет Мениджмънт и ЕФ Асет Мениджмънт. Сред спонсорите на събитието са и Balkans International Wine.

Медийни партньори на събитието са Дарик радио, телевизия Bulgaria on air, сп. Мениджър, в. Стандарт, SeeNews, imot.bg, novini.bg и insurance.bg.

Организационен партньор е компанията за управление на събития Ивенто. Форумът се осъществява с комуникационната подкрепа на агенция за връзки с обществеността AMI Communications България.

Пълната програма на събитието можете да откриете тук