Срещата между Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев не е била консултация за връчване на мандат за съставяне на правителство.

„Днес коментираме технически подробности, свързани с фиксиране на дата за старт на работата на 42-ото Народно събрание“. Това каза президентът Росен Плевнелиев в началото на срещата с Бойко Борисов в президентството. „Единствената цел на днешните срещи е да се обединим, да търсим консенсус около датата”, заяви държавният глава.

„Като президент, по Конституция аз трябва да издам указ, с който да насроча деня за свикване на първото заседание на 42-ото Народно събрание. Днес провеждаме консултации през час с всяка една от политическите сили в следващото Народно събрание. Поканих ви първи, тъй като вие сте лидер на най-добре представилата се и събрала най-много гласове политическа сила”, посочи президентът.

Срещата продължи около половин час, след което Бойко Борисов отговори на въпросите на журналистите:

„Най-тежкото за България е тази коалиция БСП- Атака–ДПС“, заяви Борисов

„Когато имаш 120 депутати срещу 120 депутати, не можеш да формираш стабилно управление. Защото гласовете, които не стигат, трябва да бъдат набавени по начин, за който българският народ не е гласувал. Затова по-добре да се направят нови избори, убеден съм, че тогава ще влязат и други от малките партии, защото имат по 3.7 % по 3.2 %, и г-жа Кунева, и други. Харчихме пари за безмислен референдум, защо да не направим нови избори“, каза Борисов.

За жалбата до Конституционния съд Борисов каза: „Наели сме юристи. Г-н Георги Марков ни е консултант. Надявам се, щом подготвят материалите за жалба, да я изпратим в Конституционния съд“, каза Борисов. Лидерът на ГЕРБ отхвърли възможността жалбата да бъде внесена през Президентството и Министерски съвет, след като се оказа, че партията не може сама да направи това.

„Ще изчакаме президентът да определи дата ( бел. ред.- за свикване на Народно събрание). Ще видим какво ще се случи“, каза Борисов.

„В момента, в който ни бъде връчен мандат, и вчера казах - не очаквам да бъда подкрепен в парламента. Но ние сме длъжни да предложим кабинет, заради тези над един милион души, които са гласували за нас“, каза Борисов.

На въпрос възможно ли е депутати на ГЕРБ да се отцепят и подкрепят коалиция на другите три партии, Борисов отговори:„Комунистите, а те са една партия, явно работят по тази тема. Ще видим след 4-5 дена“, каза той, като допълни, че говори на базата на информация, която има.