Предложихме 21 май за свикване на 42-ото Народно събрание. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев след срещата си с президента.

По думите на Росен Плевнелиев той също желае по-бързото, „до края на май“ свикване на първото заседание на Народното събрание.

„Ще настояване час по-скоро да се свика Народното събрание, защото няма време за губене. Страната се намира в изключително тежко състояние – финансово, икономическо и хората очакват работещи и легитимни институции“ каза Станишев.

„Ще настояваме още в началото на седмицата – на 21 май – Св. Константин и Елена, и най-късно 22 май, да се свика заседание на парламента, за да започне да функционира Народното събрание и да почва да решава проблемите на хората. Това е най-важно в момента. Не може безвластието и хаосът да продължат”, посочи Станишев.

„Коалиция за България сме готови да поемем отговорност за съставяне на правителството. Започваме консултации с парламентарни и извънпарламентарни политически сили, обществени организации, браншови организации, работодатели и синдикати за това от какво има нужда страната.

На тази база, кандидатът за министър-председател ще внесе и проектосъстав на правителството. Ще търсим не работа за хора, а хора за работата. Има възможни варианти за всяка една позиция, но действително ще търсим най-кадърните хора, с решителност, с отговорност, които най-вече споделят тази програма, която ще обсъждаме с цялото общество прозрачно”, посочи Станишев.

Според него в тази ситуация България се нуждае от програмно правителство, национално правителство на разума, на истината, на национални приоритети.

„Правителството ще бъде стабилно, ако работи добре“, отговори лидерът на БСП на журналисти.