Автомобилната индустрия в Европа може би проявява първите признаци на възстановяване или поне на приключване на свободното падане.

Продажбите на нови автомобили на Стария континент са се повишили с 1.7% през април на годишна база, според последните данни на АСЕА.

Въпреки че повишението до голяма степен се предопределя от по-големия брой работни дни през през миналия месец, поради по-ранните великденски празници в католическите страни, данните дават повод за известна доза оптимизъм.

Изнесени през изминалия месец данни посочиха спад на регистрациите на нови автомобили с 10% през първото тримесечие, в сравнение на същото на изминалата година. Според последните данни продажбите за първите четири месеца на годината са се понижили с 7.1% на годишна база.

Специалистите в сектора се надяват, че това са първите симптоми за забавяне на срива в продажбите на нови автомобили в Европа.

Като цяло състоянието на автомобилната индустрия има огромно влияние върху икономиката на ЕС. Тя осигурява работа пряко на близо 2.3 милиона души, предимно хора с висока квалификация и поддържа още 10 милиона работни места в отрасли, свързани с автомобилната.

За изминалата година най-големите автомобилни компании са регистрирали общо оперативна загуба от 5 милиарда евро.

Общо 1.038 милиона нови автомобила са били продажбите на нови автомобили в ЕС, като най-ниската стойност за този месец е била регистрирана през миналия април при 1.021 милиона продажби.

Особено силно са се възстановили продажбите в Германия, нараснали с 3.8% през изминалия месец на годишна база.