Първото заседание на 42-ото Народно събрание започна на фона на протест пред сградата.По традиция на председателското място е най-възрастният народен представител Стефан Данаилов от Коалиция за България.

„Сериозно или на шега се оказа, че аз съм най-възрастният народен представител и това ми дава право да се обърна към вас да съм добър орисник на нашата съвместна работа. Това каза председателстващият първото заседание на 42-ото Народно събрание проф. Стефан Данаилов, предаде „Фокус”. „Казват, че най-важната задача на цивилизацията е да научи човека да мисли. Аз вярвам, че именно мъдростта на народа ще ни помогне да обединим мислите си в името на възраждането на нацията. Вече не можем да отлагаме общественото лечение. Длъжни сме да погледнем истината в очите и да предложим пътя за национално спасение. Отговаряме за възстановяване на общественото доверие”, каза проф. Данаилов.

„Животът ме е научил, че ако се опитваме да пренебрегнем истината, рано или късно плащаме висока цена. Крайно време е да обединим воля около обществените проблеми”, посочи в словото си проф. Стефан Данаилов. Нямаме време да разтакаваме, каза той.

На тържественото откриване на първото заседание на парламента присъстват президентът Росен Плевнелиев, всички министри от служебния кабинет заедно с министър-председателят Марин Райков, патриарх Неофит, главният мюфтия Мустафа Хаджи, председателят на ЦИК Красимира Медарова, посланици.

Народните представители в 42-ото Народно събрание положиха клетва, която гласи: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!”. След полагането на клетвата в пленарна зала прозвуча химнът на републиката и депутатите станаха на крака. Прозвуча и химнът на ЕС. След това народните представители ще подпишат клетвените листове.

Последва обръщение на държавния глава. Плевнелиев подчерта, че клетвата не е просто ритуал и изрази надежда, че България ще намери своите отговорни държавници, които ще служат на народа. "Има два вида политици – такива, които управляват хората и такива, които служат на народа”, добави той.

Президентът обяви, че е готов в четвъртък, 23 май, да организира консултации с парламентарните групи, след което няма да бави връчването на мандат за правителство на кандидата за министър-председател от най-голямата парламентарна група (ГЕРБ).

"Нека решаваме една по една кризите, а не ги задълбочаваме. Надявам се скоро парламентът да излъчи и правителство от компетентни хора, с ясна програма, което да поеме отговорност”, заяви Плевнелиев.

След изборите на 12 май новият състав на Народното събрание включва 240 народни представители от четири политически сили – ГЕРБ, Коалиция за България, ДПС и „Атака”. ГЕРБ ще има 97 депутати, Коалиция за България – 84, ДПС – 36, а „Атака” – 23.