Днес щатският производител на електрически автомобили Tesla Motors вероятно ще върне с девет години предсрочно взетия от правителството заем, съобщи в Twitter главният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск.

През миналата седмица от Tesla обявиха, че ще се възползват от скока в цената на акциите си, за да наберат допълнителни средства, които ще използват за връщане на заема.

Заемът в размер на 465 млн. долара беше част от държавна програма, която имаше за цел да финансира с общо 25 млрд. долара разработването на високоикономични автомобили.

Tesla не е задължена да връща заема на Министерството на енергетиката на САЩ до декември 2022 г., според Bloomberg.

Предсрочното плащане би било печеливш ход както за Tesla, така и за Министерството на енергетиката, което няма особено добри резултати при одобряването на заеми за автопроизводители.

От петте компании, избрани да участват в тази програма, две се провалиха. Фалиралата вече Fisker Automotive е изтеглила 193 млн. долара от обещаните й 529 млн. долара, преди Министерството на енергетиката да замрази достъпа на компанията до средствата заради неспазване на производствените срокове.

Vehicle Production Group (VPG), която произвеждаше микробуси, достъпни за инвалидни колички, и получи 50 млн. долара по програмата, спря дейност през февруари, след като Министерството на енергетиката замрази активите й.