Служебното правителство и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) са подготвили законодателни промени, с които да се промени ценообразуването в електроенергетиката и които ще станат факт преди края на управление на служебното правителство. Това стана ясно при днешното изслушване за проблемите в сектора на енергетиката в Народното събрание

„Подходът, който ние избрахме, беше да решаваме проблемите занапред, а не да тръгнем и да ровим назад кой какво е направил и ненаправил“. Това подчерта енергийният министър Асен Василев при изслушването за състоянието на сектор енергетика днес в Народното събраниер.

Той изтъкна, че към момента са намерени 235 милиона неефективни разходи, за които хората няма да трябва да плащат следващата година, съобщава БНТ.

"Установили сме къде българското законодателство не отговаря на европейските директиви за задължително изкупуване, т.е. ние изкупуваме задължително повече, отколкото трябва да изкупим", допълни Асен Василев и подчерта, че това са допълнителни 200 милиона, които българите плащат, защото неправилно е транспонирано европейското законодателство.

От своя страна служебният министър-председател Марин Райков каза:

„Две десетилетия са трупани проблемите в енергетиката, а не само четири години. Заварихме една система с тежки диспропорции, система, която беше пред срив с оглед на свръхпроизводство. България в момента има производство 12 000 мегавата, а цялото потребление заедно с износа е около 5000.

Заварихме система, която беше пред финансов банкрут, заради неправилно ценообразуване", обясни премиерът и допълни, че заварените дългосрочни договори за изкупуване на енергия са с изключително високи цени и заради тях българските граждани излязоха на протести.

Служебното правителство е заварило и един огромен дълг на НЕК заради изграждането на АЕЦ "Белене", който е бил успешно рефинансиран. Всичко това допълнително усложнява и без това тежкото положение на НЕК, коментира Райков.

"На път сме да овладеем свръхпроизводството, което е в основата на всички проблеми в енергетиката”, категоричен бе министър-председателят.