Като държавен глава вярвам, че една модерна, успяваща и просперираща държава се гради и развива, уповавайки се на науката, на образованието, на изкуството и на културата.

Това каза президентът Росен Плевнелиев на тържественото честване на 24 май пред Народната библиотека "Св. Св. Климент и Методий" в столицата, предаде БГНЕС.

За да можем и днес и в бъдеще с още по-голяма гордост да пеем "Върви, народе възродени, към светли бъдни върви" ни е нужно обединение около каузата за духовното и културно съхранение и израстване на България, каза държавният глава.

Той изтъкна, че в миналото този празник започва да се отбелязва спонтанно и че днес също е така - "спонтанно, истински, с вяра и със сърце". Президентът посочи, че 24 май се превръща в най-истинския, най-българския празник - символ на националното ни обединение около духовността, знанието, културата. "Безсмъртните слова на Стоян Михайловски и мелодията на Панайот Пипков и днес изправят на крака българи от всички краища на Родината и на света, кара сърцата ни да туптят заедно, да туптят в един ритъм, и да туптят гордо", посочи Плевнелиев.

Делото на светите братя остава завинаги вплетено в историята на страната ни и ни помага във времена на изпитания да се обръщаме към езика и културата и да търсим упования в силата на знанието и духовността, в силата на вярата в своята мисия на народ, каза Плевнелиев. Президентът посочи, че вярва, че и днес това са основите, върху които градим просперитета и успешното си бъдеще. Той посочи, че днешният ден е и празник на европейските ценности, на споделеното културно наследство, на общото европейско бъдеще.

Плевнелиев изтъкна още, че и днес с основание се гордеем, че светите братя са обявени за съпокровители на Европа от папа Йоан Павел Втори. Държавният глава посочи, че благодарим на учителите ни, на учителите на нашите деца и внуци. "Към онези, които полагат ежедневни грижи, за да се учат децата не само на четмо и писмо, но с отдаденост и себеотрицание да изграждат личности – можещи, знаещи, отговорни млади българи за бъдеща България", заяви Плевнелиев.

София е един от най-древните европейски градове с богата история. Ние имаме задачата да я покажем по най-добрия начин, каза в началото на словото си кметът на София Йорданка Фандъкова, която честити празника на словото и на духа.

Тя заяви, че е горда, тъй като именно в днешния ден отваря врати първият от четирите музея, които ще бъдат открити в столицата през следващата година – подземното археологическо ниво на църквата Света София, събрало на едно място история от 18 века.

Съчетанието от силен дух, древна писменост, модерно образование, богата култура и европейско самосъзнание са сред най-големите ни предимства и в надпреварата за титлата Европейска столица на културата, за която кандидатстваме заедно с целия Югозападен регион.

Убедена съм, че всеки лев, инвестиран в образование и култура, дава най-ценните плодове, тях нищо не може да замени, защото гарантират перспективата за развитие на нацията.

Тя заяви, че е горда, тъй като именно в днешния ден отваря врати първият от четирите музея, които ще бъдат открити в столицата през следващата година – подземното археологическо ниво на църквата Света София, събрало на едно място история от 18 века.