Ниските лихви "изяждат" спестяванията на гражданите в много страни, защото са под нивото на инфлацията, пише германският в. "Ханделсблат". Само в Германия според най-новите оценки сумата се равнява на над 10 млрд. евро годишно.

Вложителите и собствениците на парични активи в света губят над 100 млрд. евро годишно, тъй като лихвите в много страни са по-ниски от инфлацията, съобщи неделното издание на в. "Франкфуртер алгемайне", позоваващо се на германски експерти.

Сред причините за така наречените отрицателни реални лихви е политиката на минимални водещи лихви на централните банки от периода на финансовата криза, въведени и като част от спасяването на еврозоната, предаде bTV. Същевременно се отчита приток на инвеститорски средства към страните, определяни като "сигурни", което допълнително понижава лихвите по депозитите в банковите им системи.

В момента 23 страни са засегнати от отрицателни реални лихви, посочват експерти от Германския икономически институт в Кьолн, позовавайки се на статистически данни на Световната банка.

За Германия Декабанк (Dekabank) оценява, че заради отрицателните реални лихви вложителите губят само от еднодневни кредити, текущи сметки и спестявания в налични пари 14,3 млрд. евро годишно, което се равнява на 0,5 процента от германския брутен вътрешен продукт, отбелязва "Франкфуртер алгемайне", цитирайки главния икономист на Декабанк.