"Ще си проверя Facebook-а само за минутка." Това са известните последни думи на безброй хора, точно преди да бъдат засмукани в няколкочасово гледане на видеа с котки, коментари на снимки на ястия в Instagram и търсенето в Googlе, за да видят какво става с Долф Лундгрен например.

Ако това ви напомня на вас, не се чувствайте зле – това поведение е естествено, предвид начина, по който е структуриран интернет, твърдят експерти.

Хората са програмирани да търсят непредвидени изгодни сделки, като тези, които се намират в мрежата, а вездесъщото присъствие на интернет и липсата на граници ги насърчават да губят представа за времето и да не могат да наложат волята си да спрат.

Имате поща

Хората са социални същества. В резултат на това те обичат социалната информация, която получават по имейл или в мрежата.

Електронната поща и социалните медии имат същата структура за възнаграждение, като тази на ротативките в казиното. Повече от тях не стават, но от време на време човек удря и джакпота. В случая с интернет това е някоя клюка или прочувствен имейл, казва Том Стафърд от Шефилдския университет.

Неочакваните награди от интернета дресират хората по същия начин както кучето на Павлов.

С времето хората започват да свързват условни знаци (като известие за ново съобщение във Facebook) с приятен прилив на мозъчни химикали, които го карат да се чувства добре. Хората си изграждат навика да търсят тази тръпка отново и отново, казва Стафърд.

Борба или бягство

Четеното на мейли или прегърбването пред монитора може също да активира реакция у хората от типа борба или бягство, според Линда Стоун, която проучва психологическите ефекти от употребата на интернет.

Според проучванията на Стоун около 80% от хората временно спират да дишат или не вдишват и издишват напълно, когато проверяват електронната си поща или гледат в монитор – състояние, което тя нарича имейл апнеа.

В мрежата често има важно съдържание, което изисква реакция, като например задача от шефа или снимките от годежа на близък приятел. Хората предугаждат това и притаяват дъх, докато гледат в мониторите си.

Вижте още: Интернет търсачките водят до отслабване на паметта?

Притаяването на дъха обаче отключва физиологична каскада, която подготвя тялото да се сблъска с потенциална заплаха или да очаква изненада. Постоянното активиране на тази физическа реакция може да има отрицателни последствия за здравето според Стоун.

Без граници

Друга причина, поради която интернет действа толкова пристрастяващо е, че няма граници между отделните задачи, казва Стафърд.

Някой може да започне да "събира информация за нещо, след което да попадне случайно на Wikipedia, а оттам да се окаже, че вече търси какво става напоследък с Depeche Mode", казва Стафърд.

Проучванията показват, че волята е като мускул – може да става по-силна, но може и да отслабва.

Тъй като интернет винаги е „включен“, да останеш концентриран изисква постоянно да напрягаш този мускул на волята, което може да изчерпа самоконтрола на човек.

"Човек никога не може да избяга от изкушението," казва Стафърд.

Поставяйте си граници

Тези, които искат да разширят примката на интернет около живота си, могат да използват няколко прости техники.

Блокиращи инструменти, които ограничават сърфирането, могат да помогнат на хората да си върнат контрола върху времето. Друг метод е да планирате напред, отделяйки за работа 20 минути, или докато дадена задача не бъде свършена, след което да си позволявате пет минути за сърфиране, препоръчва Стафърд.