Какво ли не е готов да направи Катар за Световното първенство по футбол през 2022 г! След като разкри проекти за стадиони – кой от кой по-амбициозен, емирството представи плановете си за строителство на изкуствен остров на стойност 5.5 млрд. долара.

През 2010 г., след като беше избрана, страната вече разкри инфраструктурни проекти като модулния стадион Port Doha, разположен на изкуствен полуостров, до който ще се стига с кораб или водно такси.

Сега истински остров ще бъде построен до бреговете на Доха. Той ще разполага с луксозни вили, аквапарк и пет хотела, плаващи върху крайслери, с капацитет да приемат 25 000 души.

Проектът, който засега е само на стадий планиране, беше представен от катарския инвеститор в недвижимо имущество Barwa Real Estate. Същата компания продаде 1 млн. кв. м на висшия комитет по организиране на първенството за строителството на най-големия стадион - Lusail Iconic Stadium, на който ще се играят мачовете на откриването и финала на първенството.

Нека отново си припомним и стадионите, на които Катар смята да проведе Мондиала 2022 г.:

Lusail Iconic Stadium (86 250 места).

Най-големият стадион ще приеме мачовете за откриването и финала. Формата на стадиона е вдъхновена от корабно платно на традиционен кораб. Стадионът ще бъде обкръжен от вода. След първенството той ще бъде използван за други спортни събития

Вижте още: Катар кандидатства за Мондиал 2022 със стадиони шедьоври (вижте снимки)

Doha Port Stadium (44 950 места).

Новият стадион Port Doha ще бъде изграден напълно на модулен принцип на изкуствен полуостров. Водите на морето ще преливат до външните му фасади, осигурявайки процеса на охлаждане. Зрителите ще могат да стигнат до него с морско такси или кораб. След първенството той ще бъде демонтиран и пратен в развиващите се страни.

Sports City Stadium (47 560 места).

Архитектурата на този стадион е вдъхновена от традиционните арабски палатки. Покривът и част от терена ще могат да се свиват, което ще улесни използването им и след Световното.

Този стадион ще има формата на начупен диамант, който проблясва през деня и червенее през нощта. Разположен между университетски кампуси на града, той ще е лесно достъпен за зрители, както от Катар, така и от съседен Бахрейн, който е едва на 50 минути път със свръхскоростните влакове. След Световното тук ще тренират университетските атлети.

Вижте още: Как богатите гледат мач?

Umm Slal Stadium (45 120 места)

Стадионът Umm Slal, който се намира до исторически форт на Катар, ще бъде модерна интерпретация на традиционните арабски фортове. След Мондиала броят на местата ще бъде намален до 25 500 и стадионът ще бъде даден на клуба Umm Slal F.C.

Qatar University Stadium (43 520 места).

Този стадион ще замени по-старо съоръжение, ползвано за атлетика. Златната фасада на стадиона ще се смесва традиционни арабски геометрични рисунки. След Световното местата ще бъдат намалени, а стадионът ще бъде даден на студентите.

Al-Gharafa Stadium (44 740 места).

Капацитетът на този стадион ще бъде удвоен с модули. Фасадата ще бъде с цветовете на националните знамена на страните, които са се класират за Световната купа. След това стадионът ще бъде върнат в първоначалния си вид.

Al-Khor Stadium (45 330 места).

Тази арена ще представлява мидена черупка с гъвкав покрив и ще предлага незабравима гледка към Залива.

Вижте още: Най-странните стадиони

Al-Rayyan Stadium (44 740 места).

Капацитетът на този стадион ще бъде удвоен, а външната му стена ще позволява да се излучват пряко резултатите от мачовете и друга информация за първенството.

Al-Wakrah Stadium (45 120 места).

Ал Уакра е един от най-старите градове в Катар и негова някогашна столица. Историята на града е тясно свързана с търговския риболов и лова на перли. Морето, което е изиграло толкова важна роля за развитието на емирството, ще бъде почетено с този стадион.

Вижте още: Най-красивите олимпийски стадиони

Al-Shamal Stadium (45 120 места)

Архитектурата е вдъхновена от традиционните рибарски лодки в региона, наричани “доу”. Феновете могат да стигнат до стадиона с водно такси или по моста на дружбата между Катар и Бахрейн.

Khalifa International Stadium (68 030 места).

Стадионът е създаден за Азиатските игри през 2006 г. и ще бъде разширен за нуждите на състезанието.