Българите харчат около 1 млрд. лева годишно за шоколад, кафе, бисквити и дъвки, които хапват между закуската, обяда и вечерята.

Само на шоколада и кафето се падат средно по 300 млн. лв. годишно, съобщи Ивайло Найденов, управляващ директор на Монделийз България.

Над 72% от българите си дояждат след основното ядене, като най-често похапват плод, сочи проучване на компанията, представено от Доротея Алексиева.

Всеки трети яде, докато е на работа, като веднага след плодовете като най-предпочитана храна се нареждат шоколадите, обясни Алексиева.

Най-продаваните шоколадови десертчета

11% от хората признават, че налитат на допълнително храна от стрес. Най-честата причина обаче е, че хората не успяват да се нахранят добре на обяд или вечеря.

В останалата част от Европа този процент е много по-нисък. За разлика от европейците, които най-често налитат на сладко, българите еднакво харесват соленото и шоколада, когато става дума за похапване между основните хранения.