Месецът е към своя край и след като разгледахме какво да купуваме и какво да не купуваме през май, време е да обърнем поглед и към шестия месец от годината.

Юни е месецът с най-много дневни часове в годината, което за хората, които обичат да търсят „изгодните оферти“, означава повече време за пазаруване.

Преди топлото време да ви подтикне към правенето на импулсивни покупки обаче, добре е да се информирате кои групи продукти са най-изгодни и кои не чак толкова през юни. А ето ги и тях:

Какво да купуваме?

Дамско бельо

Ако искате да подарите на половинката си луксозно бельо без повод, юни е идеален за това заради изключителните оферти, правени от повечето производители. Много известни марки, като Victoria's Secret например, правят големи намаления, подготвяйки се за новите си колекции.

Ваканция на карибите

Ако цял живот сте мечтали за почивка на Карибите, може би юни е най-добрият момент за планирането и осъществяването й. Този месец се смята за началото на периода на ураганите в Карибския басейн.

За разлика от по-късните месеци на годината обаче, когато вероятността за тропически бури и урагани е по-голяма, юни е относително по-благоприятен. Можете да изчакате за покупки тип „в последния момент“ на такава екскурзия, когато традиционно цените са най-ниски.

Тези, които се смятат късметлии и не се страхуват от урагани, могат да изчакат до октомври или ноември, когато е най-активният сезон на ураганите и се правят и най-големите отстъпки.

Билети за кино

Традиционно лятото е периодът, когато излизат най-касовите филми на годината и пълнят залите. В тази насока, киносалоните са в много по-голяма степен склонни да правят отстъпки, за да мотивират зрителите по-често да ги посещават, в усилията им да избегнат летните жеги.

Фитнес абонаменти

С началото на лятото и все по-големите възможности за това да спортувате на открито много фитнеси ще прибегнат до предлагане на по-сериозни отстъпки за своите клиенти с цел да ги задържат.

Традиционно юни е и месецът, когато започва лятната подготовка за море.

Солариуми и козметични процедури

Солариумите също бързат максимално да изпреварят летните жеги, когато слънцето е в изобилие. Подготовката за морето пък прави изключително подходящо предлагането на разкрасителни процедури на по-ниски цени.

Лаптопи

Освен сериозните отстъпки, правени от Microsoft за стимулиране на продажбите на новата му операционна система, цените на лаптопите се очаква да продължат да се понижават през юни поради още една причина.

Очаква се този месец най-големият световен производител на чипове - Intel, да представи новата си серия чипове Haswell, което да доведе до сериозни отстъпки при старото поколение. Това най-вероятно ще се отрази и върху цените на лаптопите в посока надолу.

Големи телевизори

Ранното стартиране на отстъпките при моделите HDTV 2013 е инициирало по-големи отстъпки при 3D телевизорите. И макар да са налице известни промоции в началото на лятото, потребителите трябва да имат предвид, че с минаването на годината те ще стават все по-евтини.

Средната цена на непопулярните марки 46-инчови телевизори достигна исторически най-ниска стойност от 329 долара в САЩ, докато при марковите цената се запазва стабилна при ниво от 500 долара.

Какво да не купуваме?

Задръжте с покупката на продукти на Apple

Очаква се компанията да проведе годишната си конференция за разработчици в началото на юни, когато ще бъдат представени всичките й нови технологии и продукти.

Това означава, че потребителите ще са наясно кога ще могат да сложат ръце на новите продукти на компанията, което да ги мотивира да отложат настоящото си потребление, дори и само затова да купят настоящите продукти на по-добри цени. Възможно е през следващите месеци цените на култувите продукти на Apple да започнат да бъдат сериозно понижавани.

Сандали и летни обувки

Традиционно юни е месецът, когато на пазара излизат летните колекции. В тази насока няма да откриете много сериозни намаления на този род продукти, предвид на силното им сезонно търсене.

Ако имате възможност, е по-добре да изчакате до края на юли и началото на август за подобни покупки.

Инструменти и принадлежности за лятната градина

Ако изчакате месец, най-вероятно ще се натъкнете на много по-изгодни оферти, когато хората вече са извършили планираните си летни ремонти или големите търговски вериги започнат с разчистването на този род стоки.

Телешкото месо

За съжаление, традиционно лятото е периодът, когато цената на телешкото месо тръгва нагоре. Особено с пълна сила можем да видим тази тенденция и у нас през това лято, предвид на рекордно високите цени на този род месо на международните пазари.

Друга причина е поскъпването на фуражите, използвани при отлеждането на този род добитък, особено след рекордните суши през изминалата година. Всички се надяват на по-добри цени през юли.