Любителите на технологичните новости има на какво да се зарадват. На пазара скоро ще излезе много умен смартфон, който по функционалност няма да отстъпва на iPhone, но ще бъде по-евтин. Поне това ни обещават от Google.

Компанията официално обяви, че нейното мобилно подразделение Motorola създава основния конкурент на iPhone – смартфона Moto X, който ще бъде сглобяван изключително в САЩ, във фабрика в Тексас, а не някъде в Китай, Виетнам или Тайван. Наистина някои детайли ще продължат да се доставят от Азия.

Вижте още: Как да си изберем смартфон?

За новия „много умен смартфон“ разказа на конференцията D11 в Калифорния генералният директор на Motorola Mobility Денис Уудсайд.

Новият смартфон ще може да предвижда действията на своя собственик благодарение на сензори. Moto X ще може да разбира къде е – в колата или джоба на собственика, и в зависимост от това да активира определени функции.

Вижте още: Най-добрите смартфони с Android и техните цени

Според скоростта на движение апаратът ще разбира дали собственикът му е седнал в автомобила и пътува. Функциите на устройството автоматично ще се настроят, така че ползването на смартфона в колата да е безопасно.

Генералният директор на Motorola Mobility обеща, че новият смартфон ще се появи още в края на лятото и ще е значително по-евтин от iPhone 5.