Общо 41.5% от населението на ЕС живее в апартаменти, сочи статистиката на Евростат. Близо една трета, или 34.4% от хората в Евросъюза живеят в самостоятелни къщи, а 23.3% в къщи близнаци според данните.

С най-голямо население, което живее в апартаменти, е Латвия (65.3%), следвана от Испания (64.9 %) и Естония (64.5 %). Най-много жители обитават еднофамилни къщи в Словения (66.8 %), Унгария (64.7 %) и Румъния (60.8 %).

Над една четвърт (27.6%) от жителите на ЕС живеят в собствени жилища, купени с ипотечен заем, а 43.1% живеят в собствени жилища без ипотека.

Процентът на живеещите в собствени жилища в ЕС е общо 70.7%.

Около 18.1% от жителите на ЕС живеят в апартаменти под наем с пазарни цени, докато останалите 11.2% обитават апартамент с намалени цени или предоставени им безплатно.

Най-голям е процентът на живеещите в собствено жилище в северната ни съседка Румъния – 96.6% от населението, като за сравнение в Германия процентът е 53.4%.

В Швейцария броят на хората, живеещи под наем, е превишаващ този на живеещите в собствено жилище.

В Швеция, Холандия и Дания повече от половината от хората живеят в собствени жилища с ипотеки, като най-голям е този процент в Швеция (65.9 %).

Едва 11.5% от населението в ЕС е живяло в домакинства, където разходите за жилищата са били над 40% от разполагаемия дълг. Гърция, Дания и Великобритания са били с най-голям брой живеещи в тази група, където процентът е превишавал 14. Най-ниско подобно съотношение е регистрирано в Кипър (2.7 %) и Малта (2.8 %).

България е страната с втори най-голям процент на „пренаселени жилища“, определяни въз основа на критерии, като големина на жилището, брой стаи, членове на семейството, които ги обитават и тяхната възраст. У нас 47.4% са „пренаселени“, като по този показател ни изпреварва единствено Румъния с 54.2%. За сравнение средният процент на пренаселеност в ЕС е едва 16.9.

Общо 19.9% от населението на ЕС живее в жилища с високи нива на шум, предизвикващи безпокойство. Най-висок е процентът на оплакванията в Малта, където този проблем е бил докладван от над 30% от домакинствата, следва Румъния с 28%. У нас този проблем не е чак толкова голям-12.2%, което ни поставя близо до дъното на негативната класация.

Престъпността е проблем за 14.2% от населението на ЕС, като най-голям проблем е тя за страната ни (27.2%), следвана от Великобритания с (20.7 %) и Гърция (20.1%).