Потребителите винаги се радват, когато цените на даден продукт се понижават. Именно такъв е случаят при смартфоните. Продажбите на умни телефони в световен мащаб се очаква да се повишат с 32.7% през тази година, като в същото време средната им цена да се понижи с 9%.

Очаква се продажбите на смартфони да достигнат близо 1 милиард през тази година. След като по-рано през тази година продажбите на тези устройства превишиха на броя на продадените „функционални телефони“, връщане назад няма, прогнозират от консултантската компания IDC.

Особено силен се очаква да е ръстът на продажбите на смартфони на развиващите се пазари, където през тази година може да бъдат продадени 64.8% от всички смартфони, на фона на едва 43.1% през 2010 година.

Средната цена на смартфоните е била 443 долара през 2011 година, като тя се очаква да се понижи до 372 долара през тази и 309 долара до 2017 година.

Спецификата на развиващите се пазари и значително по-ниските доходи на населението кара производителите да разработват по-евтини смартфони за тези пазари, коментират от IDC.

Към днешна дата смартфоните са по-мощни от всички компютри само отпреди няколко години. Те постепенно стават компютърни платформи за много хора по света.