Смартфоните заемат все по-голяма част от нашия живот, като те вече изпревариха по дял на продажби тези на „функционалните телефони“. Разликата между двата класа се очаква да продължи да се увеличава.

Със смартфоните си правим все повече неща – общуваме в социалните мрежи, извършваме плащания, ориентираме се за промоции, снимаме, забавляваме се, запълваме свободното си време с игри и всичко друго, което правим в глобалната мрежа.

Избирането на смартфон не е лека задача, като то трябва да се съобрази с много неща. От това за какво ще го ползвате (за работа, за забавление, за игри, за сърфиране или чат), до това какъв бюджет можете да заделите за него.

И докато вкусът е специфичен за всеки, ето какви съвети дават специалистите за минималните изисквания, които трябва да имате към всеки един смартфон, за да бъде той съвременен и актуален след година (на фона на изключително бързите промени в сектора).

Казано по друг начин, ето какви би следвало да са минималните ви изисквания към смартфона:

Виж кои са най-добрите Android-смартфони в момента

Виж кои са най-продаваните смартфони в света

Дисплей

Смартфон с HD-екран до пет инча е достатъчно добър. В зависимост от големината на екрана трябва да сте сигурни, че той е с разделителна способност от минимум 250 ррi, ако не повече. На практика всичко до 320 ppi е идеално, защото човешкото око не различава разликата при по-голяма разделителна способност.

Най-вероятно Full HD-екраните ще продължат да доминират при телефоните от най-висок клас, като тази резолюция има смисъл при екрани от около 6 до 6.8-инча, каквито телефони (фаблети), ще излязат на пазара съвсем скоро.

Оперативната памет

Оперативна памет от 2GB вече може да се приема като минимум, на фона на все по-сложните приложения, които излизат и предвид на по-сложните игри, с които се зареждат телефоните. Разликата между 1 и 2 GB може да не е осезаема на ниво операционна система, но тя ще започне да се проявява при едновременното ползване на няколко приложения.

Използваема памет

Специалистите препоръчват наличието на поне 16 GB памет, ако не може да се разширява с карта. Това ще ви даде възможност да не се замисляте когато сваляте филми, музика, или си носите работните папки и документи на телефона. За съжаление, не всички телефони имат възможност да разширяват паметта посредством карта, така че помислете добре за какво ще ползвате телефона преди да изберете модел с по-малко памет.

Търсете двуядрен процесор Cortex-A9 или четириядрен Cortex-A7

Броят на ядрата и скоростта не е задължително да са обвързани, ако няма цялостно решение. Това е видимо при модела Galaxy S3, където щатският модел с двуядрен процесор бе по-бърз от международния с четириядрен. Намирането на перфектното дъно, което максимално да отговаря на вашите нужди е сложна задача, на фона на множеството възможно комбинации на пазара. Въпреки това, двуядрен процесори би следвало да удовлетворява относително добре нуждите ви в следващите няколко години.

Камерата

Камерата става все по-важна, не само заради снимките и видеата които прави, но и заради ползването й от редица други приложения, като например тези изпълняващи команди с движения и жестове.

В тази насока 8MP камера може би е минимумът, на който трябва да се спрете, като ключово е тя да е с BSI-сензор, подсигуряващ по-високо качество на снимките.

LTE

Четвъртата генерация при мобилните мрежи все още не е толкова широко разпространена и поддържането й на този етап не е критично. Почти всички задачи, включително и гледането на филми в HD-формат могат да се извършват нормално с ползването третата генерация мобилни мрежи.

Виж най-добрите смартфони на 2012 година