Сериозни размествания се случиха на пазара на смартфони през последните месеци и особено в най-сериозния дял от сегмента – този на смартфоните, работещи с операционната система Android. Излизането на много нови модели на водещи производители се конкурират в много голяма степен благодарение на сходните си хардуерни характеристики.

Така че определено може да се каже, че няма производител, който да има сериозни предимства пред останалите. Всички залагат на дизайна, както и на софтуерните приложения, които да ги отличават от конкурентите им. Ето и кои са 10-те най-добри предложения при смартфоните с Аndroid в момента, според изданието t3.com

HTC One

Според много специалисти това е най-добрият смартфон с операционна система Аndroid в момента, като за това допринасят не толкова хардуерните му характеристики колкото дизайнът му. Висококачествените материали, от които е направено тялото на смартфона, допринася в голяма степен за това. Една от най-големите критики към новия Samsung Galaxy S 4 е именно пластмасовото тяло на телефона.

HTC One работи с четириядрен процесор на Qualcomm със скорост 1.7 GHz. Разполага с 4.7-инчов дисплей с изключителни качества и благодарение на ултрапикселовата си камера може да прави снимки с 300% по-светли в сравнение с 13-мегапикселовите камери на основните си конкуренти.

Най-ниската му цена, без обвързване с договор е 1 199 долара, като все още не се предлага от водещите мобилни оператори.

Samsung Galaxy S 4

Новият култов модел на най-големия производител на смартфони в света е с по-голям 5-инчов Full HD Super AMOLED дисплей, в сравнение с този от 4.8 инча на стария модел. 13-мегапикселовата камера е подобна на тази на модела на Sony - Xperia Z.

Южнокорейският производител е добавил някои изключителни софтуерни възможности, като например паузиране на заснеманото видео при изместване на погледа встрани от екрана, както и възможност за командване с движение на ръката над екрана без физическо докосване.

Цената на модела без обвързване с договор е почти същата като на горния модел и започва от 1 200 лева.

Тук обаче откриваме и предлагане от мобилните оператори, като продажната му цена е в размер на 1 059.90 лева с двугодишен договор от един от водещите оператори у нас. Без договор същия оператор го предлага за 1 349.90 лева.

Sony Xperia Z

Това е най-добрият смартфон на японският производител до момента. Отличава се с 5-инчов HD дисплей с разделителна способност от 443 ppi (на фона на тази на iPhone 5 от 324) и малко по-висока от тази на модела на Samsung. Камерата е 13-мегапикселова, като едно от най-големите му предимства е водоустойчивостта му.

Без договор цените на телефонът започват от 1 059 лева. С двугодишен договор моделът се предлага от водещ мобилен оператор за 999.90 лева.

Samsung Galaxy S 3

Макар и „остарял“ моделът все още е едно от най-добрите устройства, които могат да бъдат купени. С операционна система Android 4.1 Jelly Bean OS четириядрен процесор със скорост от 1.4 GHz, той се отличава с 4.8-инчов HD Super AMOLED дисплей. Изключително добро предложение за хора, търсещи по-нормален размер на дисплея, както и по-ниска цена.

Цената на модела започва от 670 лева при свободна продажба, което е с 20% по-ниско в сравнение с преди два месеца, когато новия модел все още не бе излязъл. Интересно е, че моделът се предлага при по-висока цена от 799.90 лева с двугодишен договор от водещ мобилен оператор. Без тарифен план същия оператор го предлага за 1 029 лева.

HTC One X +

Моделът разполага с 64 GB памет, както и 8-мегапикселова камера, способна да снима във full HD – видео формат. Той е с относително голям дисплей от 4.7 инча.

На свободна продажба може да бъде купен за 979 лева. Моделът не се предлага от водещите мобилни оператори.

Google Nexus 4

Последният Nexus е с 4.7-инчов дисплей с резолюция 1280х768, което прави екрана толкова ясен колкото на S3. С операционна система Android 4.2 Jelly Bean една от последните новости при модела е възможността да прави снимки на 360-градуса.

Една от причините за попадане в класацията е, че винаги първи получава актуализациите на Android от Google.

На свободна продажба моделът може да закупен за 614 лева. С двугодишен договор телефонът може да бъде закупен от водещ мобилен оператор за 779.90 лева, като същия оператор го продава без договор за 999.90 лева.

Samsung Galaxy Note 2 (T3 rating: 4/5)

Това продължава да е най-добрият фаблет ((телефон с голя дисплей между таблет и смартфон) с Android в момента. С огромния си дисплей от 5.5 инча и химикал, смартфонът е с изключително добра камера и възможност за едновременна работа с две приложения в един екран.

Това е един от най-продаваните смартфони с големи екрани в момента, като се очаква представянето през септември и на третата серия от модела.

На свободна продажба може да бъде купен за 1 070 лева. Водещ мобилен оператор го предлага за 883.40 лева с двугодишен договор.