Американка ще опита да издържи без храна, за да докаже, че хората могат да "живеят само на фотосинтеза ".

Навийна Шайн вярва, че е възможно човешките същества да оцеляват без храна и провежда експеримент, за да го докаже.

Шайн е на 65 години и е родена във Великобритания, но в момента живее в Сиатъл. През последните 41 дена тя консумира само вода и "една или две чаши чай на ден " като за този период е отслабнала с 13 кг.

И други хора в миналото са заявявали, че могат да оцелеят без вода и храна, въпреки че никой не е успявал да докаже, че е възможно, а някои дори са умирали докато са опитвали.

Шайн твърди, че е чувала за други хра, които твърдят, че могат да живеят без традиционното хранене, между които и неин приятел, който твърдял, че е издържал три години без храна.

"Знам, че хората казват, че е възможно, а аз нито не им вярвам, нито им вярвам, така че единственият начин да разбера е да опитам," казва тя.

Шайн не прави никакви специални упражнения или процедури, за да "живее на фотосинтеза", процес, който тя описва "не непременно като буквален ".

През 2003 г. американският илюзионист Дейвид Блейн издържа 44 дена в стъклена клетка без храна, докато през миналата година швед заяви, че е издържал два месеца без храна в колата си като през това време се е хранил само със сняг.

Някои експерти смятат, че е възможно човешкото тяло да издържи до два месеца без храна, но ако Шайн издържи 100 дена, нейният подвиг ще бъде безпрецедентен.

До монента Шайн е отслабнала с 13 кг., въпреки че в свой пост във Facebook тя заявява, че "теглото й се движи около 58 кг."

Шайн също така периодично пуска видеа във Facebook и на нейния уебсайт, в които твърди, че и се вие свят, когато се навежда и става от седнало положение. Тя също така споделя, че в няколко дни е повръщала стомашен сок, но като цяло е в добро положение.

С напредването на времето обаче тонът на съобщенията й във Facebook се променя. Шайн заявява, че няма да се излага на риск, ако състоянието й се влоши. В понеделник тя написа, че няма да позволи теглото й да падне под 54 г. което предполага, че краят на опита й може би е близо.