Днес в Турция над 500 хиляди служители в обществения и производствения сектор започнаха обща стачка срещу правителството в знак на протест срещу действията на полицията при потушаването на протестите за парка "Гези".

Стачката бе свикана от двата най-големи синдиката на Турция - Кеск и Диск, и редица профсъюзни федерации и ще продължи през целия ден.

Известната Българска телевизионна журналистка Елена Йончева, която бе наранена с газова граната, докато снимаше сблъсъците на полицията с демонстранти в Истанбул, се възстановява и вече е добре. Граната улучила крака й и е разкъсала мускула и кръвосните съдове на крака. "Снощи ми бе оказана лекарска помощ. Вече съм добре, накуцвам, но продължавам да работя в Истанбул", каза тя по телефона.

Площадът "Таксим" и паркът "Гези" в Истанбул са под пълната обсада на полицията и не се допускат нито хора, нито превозни средства, съобщава БНТ. Турският министър на вътрешните работи Муамер Гюлер заяви, че частите от вътрешните войски ще продължат да участват в потушаването на антиправителствените демонстрации. Това не са части на турските въоръжени сили, а на войските, които са под мое подчинение, каза още той и подчерта, че стачката е незаконна.

През нощта имаше сблъсъци между групи демонстранти и полицията в съседните на "Таксим" квартали. Задържани са над 350 души според адвокатската колегия.

Турският премиер Реджеп Тайп Ердоган на многолюден митинг в Истанбул вчера заяви, че е било негов дълг да прочисти площад "Таксим", за да премахне последния бастион на демонстрантите, които настояват за оставката му.

От Сдружението "Солидарност за Таксим" обявиха, че днес ще продължат антиправителствените протести и ще продължат докато полицията не спре атаките срещу тях.

"Вчера казаха, че Ердоган е разчистил парка и сега всеки в Истанбул може да отиде там. Самo че виждате парка зад вас - няма никакви хора. Той просто лъже", коментира Толгар - служител в хотел в Истанбул.

"В понеделник нашите членове ще отидат на работа, за да заявят волята си. Няма да работи нищо освен Спешната помощ", казва Йоздемир Актан - представител на синдиката на лекарите.