Монтана, Перник и Търговище са областите, които са спечелили най-малко европари по седемте оперативни програми. Най-много средства е привлякла София-град, следвана от Бургас и Пловдив. Разликата между първата и последната област в тази класация е повече от 36 пъти.

Ако сметките се правят като суми на човек от населението в съответните области, разликата между първата в подреждането - Габрово, и последната - Монтана, е 6 пъти.

Това показва справка в системата за управление на евросредствата ИСУН. В сметките не влизат парите, които общините, фирмите, институциите и неправителствените организации в областите са спечелили по Програмата за развитие на селските райони и по тази за рибарство.

Досега общините, институциите и фирмите в една от най-бедните области - Монтана, са спечелили европроекти за 96.33 млн. лв.

Парите са разпределени сред само 72 организации с общо 132 договора. По повече от 30 от проектите обаче все още не е получен и лев или защото са в началото на изпълнението, или защото вече са прекратени. На жител от област Монтана се падат по 650 лв. от оперативните програми.

Северозападна България, в която се намира Монтана, е и регионът с най-малко спечелени европари. Сред основните причини е липсата на капацитет за подготовка на качествени предложения. През следващия програмен период (2014 - 2020 г.) към този регион ще бъдат насочени специални средства. Все още не е решено как точно ще стане това.

Другите области от Северозападна България също са в края на класацията по привлечени средства. Те обаче изпреварват близката до София Пернишка област. Тя има проекти за 97.84 млн. лв. На жител се падат по 732 лв., изчисляват от в. Труд.

На обратния полюс по привлечени евросредства на човек е Габрово. Там парите са рекордните 3747 лв., а общо са привлечени 459.8 млн. лв. В повечето области средната сума от европарите на жител варира между 1000 и 1400 лв. На този фон се открояват София - област, където средствата са 2798 лв. и София - град с 2729 лв. В столицата има европроекти за над 3.5 млрд. лв.

Голямата концентрация се дължи на това, че много от фирмите с проекти са регистрирани в града. В София е и централната администрация, както и звена като агенция “Пътна инфраструктура”, която получава огромни средства за пътните си проекти из страната, или “Метрополитен” и компанията “Железопътна инфраструктура”, през които минават парите за метрото и за жп инфраструктурата.