Японските акции поскъпнаха днес, представяйки се по-добре от останалите азиатски пазари, благодарение на ръста на щатските пазари.

Основните валути се търгуваха без ясна посока и в относително тесни граници в очакване на повече яснота за бъдещата политика на щатския Федерален резерв относно стимулите за икономиката.

Междувременно ситуацията се напрегна допълнително след изказване на президента на САЩ Барак Обама вчера, че председателят на ФедБен Бернанке се е задържал на поста си повече от очакваното.

Съдействие за доброто представяне на японските индекси оказа и слабостта на йената. Доларът се търгува при нива от 95.30 йени рано тази сутрин, на фона на под 95 йени вчера.

Индексът, следящ представянето на азиатските пазари без Япония, MSCI отбеляза понижение от 0.3%, воден от спада с 1.3% на китайския индекс. Загуби претърпяха още индексите на Хонконг и Южна Корея.

Nikkei добави 1.1% към стойността си, воден от доброто представяне на експортноориентираните компании. Ръстът стана реалност след този от 0.8% на широкия щатски индекс S&P 500.

„Спекулациите относно решението на Фед държат инвеститорите встрани от пазарите, така че обемите са ниски. Оптимизмът на щатските пазари обаче дава добро отражение на японските акции“, коментира Ютака Миура, технически анализатор в Mizuho Securities, цитиран от Bloomberg.

Бернанке има възможност да успокои пазарите за евентуално оттегляне на програмата в размер на 85 милиарда долара за обратно изкупуване на облигации. Никой обаче не е сигурен как пазарът ще интерпретира подобни изказвания.

Мерките на резерва бяха в основата на глобалното рали на стоковите пазари и появилите се наскоро все по-засилени дебати за оттегляне на тези стимули инициираха известни корекции за световните борси.

Индексът MSCI се понижи с около 8% от 22 май, когато за пръв път от Фед заявиха, че отпадането на стимулите може да започне при някоя от следващите срещи, ако щатската икономика запази доброто си възстановяване.

Развиващите се пазари, суровините, валутите, както и щатските държавни облигации, бяха сред най-силно засегнатите класове активи.

Еврото се търгува при нива от 1.3390 спрямо долара, като остава изключително близо до четиримесечния си пик от 1.3416.

Щатският петрол се търгува при нива от 98.40 долара за барел, докато златото се разменя при нива от 1 365 долара за унция, следвайки понижението си от 1.2% във вторник.