Един най-високопоставените ръководители на Huawei смята, че придобиването на Nokia би могло да помогне на китайската компания да повиши печалбите си от производството на смартфони.

"Обмисляме подобни придобивания; може би подобна комбинация ще генерира известна синергия, но тя зависи и от желанието на Nokia. Ние сме отворени към подобни сделки," е заявил Ричард Ю, главен изпълнителен директор на потребителското подразделение на Huawei, в интервю за Financial Times.

Говорител на Huawei обаче е отказал коментар по темата, заявявайки само, че "Huawei няма планове да придобива Nokia."

Huawei е най-голямата компания за телекомуникационно оборудване в света, но бизнесът й с мобилни телефони е много по-малък. Компанията е била четвъртият най-голям производител на смартфони в света през първото тримесечие на 2013 г. с 4.6% дял от пазар, според IDC.

Мобилният бизнес на Huawei обаче се разраства. Продажбите на смартфони на компанията са нараснали с 94% в сравнение с първото тримесечие на 2012 г., в сравнение с 60.7% ръст за лидера Samsung, според IDC.

Само LG, където ръстът е от 110% за тримесечието, отчита по-голямо повишение.

Huawei продава евтини телефони в Китай от години. Вчера компанията представи своя нов модел Ascend P6 в Лондон, обявявайки го за "най-тънкият в света."