Най-голямата яхта в света, задвижвана изцяло от слънчева енергия, MS Tûranor PlanetSolar пристигна в Ню Йорк за ранната фаза на научна експедиция по проучването на течението Гълфстрийм в Атлантическия океан.

Плавателният съд е специален, защото се движи само на слънчева енергия. Палубата на лодката е покрита с над 29 000 слънчеви клетки, които захранват 8.5 тона литиево-йонни батерии, намиращи се в лодката. Тези батерии могат да издържат над 10 години.

Екип от учени ще използва MS Tûranor PlanetSolar, за да събере данни от части от океана и от въздуха, които не са замърсени с отровни газове.

Вижте няколко снимки на яхтата, направени от Business Insider:

Всеки от соларните панели на борда може да издържи на теглото на един човек. Върху тях може да се седи и да се ходи, но те не са неразрушими. Затова екипът има резервни. За смяната на един панел е необходим около час.

По-специфичното при управлението на тази лодка е, че капитанът трябва да подбира такъв маршрут, че да избягва облачността.

Лодката обикновено не може да издържи повече от три дни без слънчева светлина.

MS Tûranor обиколи света през май 2012 г. ,доказвайки, че околосветското пътешествие на плавателен съд, задвижван само от слънцето, е възможно.

Дължината на MS Tûranor е около 35 м.,а теглото надхвърля 98 тона. Тъй като лодката е толкова тежка, тя се движи много по-бавно всравнение с традиционните яхти.

Така изглежда кухнята.

Банята също не е от най-големите

Яхтата разполага с шест каюти и девет легла.