Рапърът Диди е мажоритарен акционер в музикалната телевизия Revolt TV и току-що е сключил сделка за разпространение с Time Warner Cable, която някой ден може да го направи милиардер, информира Forbes.

Благодарение на сделката неговата телевизия ще има над 25 милиона абонати, когато излезе в ефир през есентa, казва Диди. Това е вторият най-големият брой начални абонати в историята след дебюта на притежаваната от OWN Опра Уинфри.

“Revolt е първата мрежа, която ще бъде пусната в ерата на социалните медии,” казва Диди.

Вижте още: Най-богатите хип-хоп изпълнители в света

Дали обаче тя ще го направи милиардер? Вероятно не веднага, но има доста голяма вероятност това да се случи в бъдеще. Пускането на кабелен канал е много трудно. Секторът е пренаселен, а доказаните играчи не искат да отстъпват пазарен дял на новодошлите.

Диди обаче изглежда е намерил начини. През февруари 2012 г. Comcast се е съгласила да разпространява Revolt заедно с три други независими канала до 10 млн. домакинства, до които достига. Сделката с Time Warner би трябвало да увеличи броят на абонатите на Revolt до над 20 милиона. Ако Диди успее да достигне 25 милиона, той ще има повече от една четвърт от зрителите на MTV.

След като успее да се добере до пазара, една кабелна телевизия може да бъде доста доходоносна за своите собственици. От SNL Kagan изчисляват, че кабелните компании плащат на MTV 0.43 долара на месец на абонат, което прави малко над 5 долара на абонат на година, или около 500 млн. долара годишни приходи. Диди пък е повече от нетърпелив да се конкурира с първия музикален канал.

Вероятно ще е трудно за Revolt да излезе на печалба отначало, но една добре работеща телевизия може да генерира маржа на печалба около 25%. Ако Revolt успява да генерира по 4 долара на потребител годишно, това означава 100 млн. долара продажби и евентуално 25 млн. долара печалба. При съотношение цена/печалба на акция (P/E) от 15, това означава пазарна стойност от 375 млн. долара за телевизията.

Диди не съобщава колко точно е неговият дял, но твърди, че е над 50%. Дори и ако е 51% състоянието му на хартия, ще се увеличи с близо 200 млн. долара, когато Revolt тръгне в ефир. Ако успее да удвои броя на абонатите в следващите няколко години, математиката показва, че той ще е милиардер.

Състоянието на Диди в момента се оценява на 580 млн. долара, според сп. Forbes.