Британският мобилен оператор Vodafone се споразумя да купи най-голямата германска кабелна компания Kabel Deutschland за 7.7 милиарда евро. Така компанията от Острова сключи най-голямата си сделка от 2007 г., предаде Ройтерс.

Британската компания залага на телевизия и фиксирани линии, за да защити най-важния си пазар в Европа. При обявяването на това второ ключово придобиване на европейска фиксирана мрежа за 12 месеца Vodafone посочи, че ще плати 87 евро за акция на групата, за да може да предложи по-конкурентни пакети с телевизия, фиксирани линии и широколентов интернет на сегашните си клиенти на мобилни услуги, съобщава bTV.

Ръководството на Kabel Deutschland вече е препоръчало на акционерите да одобрят офертата на Vodafone. Това означава, че Vodafone ще отмъкне компанията под носа на Liberty Global на Джон Малоун, който влезе в надпреварата през последните седмици, допълва Ройтерс.

С придобиването на Kabel Deutschland британската компания ще получи в Германия достъп до телекомуникационни мрежи, които покриват 8.5 милиона домакинства. Обединяването на двете компании ще доведе до създаването на група с 11.5 милиарда евро приходи в Германия от 32.4 милиона клиенти на мобилни услуги, 5 милиона потребители на широколентов интернет и 7.6 милиона ползватели на телевизия.