"Газпром" "не е готов да разработва огромното газово находище "Щокман" в руската част на Арктика и очаква това да стане или когато има по-евтини технологии, или условията на пазара са по-благоприятни.

Това каза говорителят на руския газов гигант Сергей Куприянов по радио "Ехото на Москва", предаде АФП.

"Ние очакваме да се появят по-ефективни, по-евтини технологии или ситуацията на пазара да се промени", добави той, цитиран от Дарик.

Като се има предвид финансовата страна на този проект, възвръщането на инвестициите изглежда твърде слабо, особено като се държи сметка на високия риск, който трябва да се поеме, обясни той.

"Щокман" е едно от най-големите находища на природен газ в света, което все още не е разработено. В находището има около 3.8 трлн. кубични метра природен газ.

То се намира на около 630 км от брега, дълбоко във водите на Баренцово море и е труднодостъпно. След месеци на слухове за замразяване на скъпо струващия проект "Газпром" и френският му партньор за това начинание - Total, признаха, че трябва да работят по ново споразумение.

Total обяви, че трябва да се направят нови технически проучвания, за да се определи дали проектът може да стане по-рентабилен. Миналата седмица руската държавна газова компания дори увери в комюнике, че продължава да работи по проекта и да провежда предварителни експертизи.