Въпреки теоретичното равенство на половете при търсенето на работа, ние продължаване да робуваме на стереотипите си за пол при избора на един или друг специалист, показа руско проучването.

Проучването показва например, че хората са склонни да се доверяват повече на лекари мъже, въпреки че през последните години тази професия силно се „феминизира“. „Имах късмет да попадна на лекар мъж, който бе много внимателен и бързо ме излекува“, споделя потребител.

Във фармацевтичния бранш – обратно на повече доверие се радват професионалистите жени. По-надеждни са и жените психолози.

„Адвокат“ също остава типично мъжка професия, защото хората са склонни да мислят, че мъжете имат по-аналитично мислене. В днешния пазар на труда правната сфера отдавна е заета дамите, които съставляват по-големия процент от юристи, но въпреки това хората продължават да се доверяват повече на мъжете.

Мъжете - фотографи и инженери, също печелят позиции.

Една интересна ситуация е в сегмента на козметичните услуги като професионален масаж: тук жените и мъжете проявяват най-голямо доверие към професионалисти от противоположния пол. Например, жените имат повече доверие на мъже масажисти (39%), като посочват, че "качеството на масажа предполага физическа сила при масажиста." Но мъжете предпочитат масаж от жени (31%), тъй като имат "по-голямо доверие на жена терапевт".

Ситуацията е различна в областта на всекидневния живот: купувачите имат по-голямо доверие на продавачите от същия пол. Представителите на силния пол смятат, че е по-лесно да се намери общ език с продавачи мъже (24%), дамите предпочитат да се справят с продавачи жените (29%).

В кои области за по-надеждни се смятат дамите? Традиционно женска сфера на дейност е педагогиката. Сред учителите и професорите повече от половината са жени и те се радват на по-високо доверие от страна на родители, студенти и ученици,.

Като женска се възприема и професията счетоводител и повечето хора предпочитат да си имат работа с жени.