През май динамиката на балансовите позиции на банковата система не беше под влияние на фундаментални изменения. Привлечените средства продължават да нарастват, а кредитната активност на банките остава слаба. Свободният ресурс е насочен в нискорискови инвестиции – вложения в кредитни институции и в ценни книжа.

В резултат ликвидните активи в банковата система се увеличават и коефициентът за ликвидност се повишава до 25.77% (от 24.99% в края на април).

През отчетния месец финансовите и оперативните приходи нарастват с 316 млн. лв., като същевременно е извършена обезценка за 94 млн. лв. Натрупаният размер на обезценката на активите от началото на годината възлиза на 420 млн. лв. и е със 7.6% по-малък в сравнение с този за същия период на 2012 г.

Спрямо април 2013 г. печалбата на банковия сектор се повишава с 55 млн. лв. и в края на май достига 265 млн. лв. – размер, сходен на отчетения за петте месеца на предходната година.

Общата сума на активите на системата през май нараства с 344 млн. лв. (0.4%), повлияна от динамиката при петте най-големи кредитни институции, чиято пазарна позиция в края на месеца е 49.8% от активите на системата. При паричните средства на банковия сектор е отчетен спад със 179 млн. лв. В рамките на месеца вземанията от кредитни институции се увеличават с 668 млн. лв.

Портфейлите с ценни книжа нарастват със 121 млн. лв., от които 69 млн. лв. са български ДЦК.

Растежът на дълговите инструменти на чуждестранни емитенти (59 млн. лв.) е формиран от придобиването на облигации, емитирани от кредитни институции.

Брутните кредити (без тези за кредитни институции) намаляват с 42 млн. лв. (0.1%) под влияние на корпоративния сегмент и на некредитните институции, при които спадът е съответно с 60 млн. лв. и с 15 млн. лв. Експозициите на дребно се увеличават с 29 млн. лв., като потребителските заеми нарастват с 36 млн. лв., а жилищните ипотечни кредити отново слабо намаляват (със7 млн. лв.).

Месечният растеж на привлечените средства е с 293 млн. лв. (0.4%) е обусловен от нарастването на депозитите от институции, различни от кредитни (с 353 млн. лв.).

Дългово-капиталовите (хибридните) инструменти и подчиненият срочен дълг се увеличават общо с 27 млн. лв. Месечният темп на нарастване на депозитите от граждани продължава да отслабва и през май е 0.05%. През месеца ресурсът от населението се увеличава със 17 млн. лв. и заема 51.7% от общата сума на привлечените средства.

Балансовият капитал на системата се увеличава с 24 млн. лв., като е отчетено разнопосочно изменение в основните му позиции.

Емитираният капитал и премийният резерв осигуряват повишение с 86 млн. лв. В същото време се понижават резервите(включително неразпределените печалби).