Почти внезапно юли дойде, а това означава начало на сезона на летните отпуски. Повечето българи традиционно ще изберат родното Черноморие, но тези, които решат да пътуват в чужбина с колата за лятна почивка, трябва да се подготвят.

През последните години Гърция извоюва позицията на най-често посещаваната морска дестинация от българи. Какво е най-важно да знаем преди отпътуването за южната ни съседка?

Там валутата е евро, но в големите магазини може да се плаща с дебитна или кредитна карта. Все пак направете сметка колко пари в брой да носите предварително, защото, освен ако не сте в голям хотел, ще се наложи да плащате с книжни пари нощувките. В ресторантите и заведенията по малките курорти и селца плащането с карта също е екзотика.

От една страна, е добре да имате повече евро, но рискът е, че ако ги загубите или ви ги откраднат, увисвате.

Разходите за теглене в брой от банкомат в чужбина обикновено са 1-1.5% от изтеглената сума, като имат и начална такса от 4-6 лева. Проверете на сайта на банката ви какъв е размерът, за да не се стреснете после.

Шофьорите с автомобили на газ с радост ще отбележат, че в Гърция почти на всяка бензиностанция се продава пропан-бутан. Преди 5 години горивото беше рядкост, но след като кризата удари съседите и те попаднаха на спасителната програма на МВФ и ЕС, рязко увеличиха акцизите и масово наслагаха газови уредби по колите си.

Колкото до ползването на пътищата на съседните страни, винетки трябват само за Румъния и Словения. Те се купуват на граничните пунктове. Но за почти всички държави в Европа се плащат магистрални такси. Най-подробна информация за тези плащания има на сайта www.vinetki.eu.

Достъпът до интернет

Семейство, в което да няма поне един смартфон, е рядкост. Освен това от днес тарифите за данни в роуминг в ЕС паднаха до 1.056 лв. за мегабайт, така че ако закъсате, може да направите справка и да намерите необходимия номер и адрес на търсената услуга.

И все пак преди пътуване проверете дали имате план за данни в роуминг в своя абонамент. Внимание! При пътуване в страни извън ЕС, като Сърбия и Турция, е по-добре да изключите телефоните или да ги използвате само в краен случай, защото там тарифите за разговори и данни не се регулират от Брюксел и все още са уникално високи.

Пътни правила

Въпреки че законите за движение по пътищата са едни в цяла Европа, в чужбина обикновено има и допълнителни изисквания, за които трябва да внимавате. Например в Гърция и Сърбия антирадарите са забранени и дори да не са включени, може да ви глобят.

Срещите на български шофьори с гръцки катаджии са теми на хиляди коментари. Не само че глобите са солени, но при сериозни нарушения колата остава на трупчета - свалят ви номерата и ги връщат чак, когато изтече наказателният срок, посочва вестник "Труд".

В Сърбия, например, сте задължени, освен стандартните неща, в аптечката да имате комплект резервни крушки и чукче за чупене на стъкла.

Има и още по-щури приумици. Например във Франция всеки шофьор трябва да носи в колата мобилен алкохолен тестер. Може и да не е електронно устройство, а комплект за еднократна употреба, който по бензиностанциите струва 4-5 евро. Но глобата не е болка за умиране - 11 евро.

Друго правило на път, което не трябва да забравяте е - не препълвайте колата с багаж в пътническото помещение, защото така се намалява видимостта.

Проблемът с недостатъчния размер на багажника може да бъде решен с поставяне на допълнителна кутия на покрива - т.нар. автобокс. Може да я вземете и под наем, при това цената не е висока - 14-15 лв. за ден. Иначе за комплект от рейки за багажник и кутия ще трябва да се разделите с минимум 300-400 лева.

С помощта на смартфоните и автомобилните GPS навигации е лесно да се ориентирате дори и на непознато място. Но е добре да имате и една хартиена карта за всеки случай. Ако някога сте купували карта, но отдавна не сте посещавали страната, добре е да си вземете нова още на първата бензиностанция или по-голям магазин в чуждата държава.

В чужбина ви дебнат и допълнителни рискове, като например различните лимити за максимална скорост по магистралите и алкохолно съдържание в кръвта. Ако у нас разрешението е 140 км/час на магистрала, в съседните държави на Балканите то е обикновено 120 км/час.

По подобен начин стоят нещата и с алкохола. Докато при нас допустимият лимит е 0.5 промила, в Гърция и Сърбия е съответно 0.25 и 0.3. А в Румъния, Чехия и Унгария се санкционира и най-малкото наличие на алкохол в кръвта на водача.

Проверете в интернет

Много подробна информация за особеностите при пътуването във всяка държава може да се намери на сайта на Министерството на външните работи www.mfa.government, където има рубрика "Пътувам за..." Там са описани почти всички неща, с които съвестният турист е добре да се запознае предварително.

Например, ако в САЩ ви се налага да минавате нощем през несигурни квартали, винаги трябва да имате в себе си дребна банкнота, която да носите във външния си десен джоб.

Или в Холандия може да внесете максимално до 3 ръчни часовника ментета на известни марки. А при нападение в ЮАР в никакъв случай не бива да оказвате съпротива.

С куче на море - само след ветеринар

Не си мислете, че може да вземете вашето коте или куче на море в чужбина, без да му се размине преглед от ветеринар. Вашият домашен любимец трябва да бъде придружен и от здравния му паспорт, който задължително имате, но и от още един документ.

Той се издава от ветеринаря след преглед и се нарича "паспортна декларация за здравословното състояние". Показва, че животното е в добро здраве и е в състояние да понесе пътуването. Декларацията се издава 24 часа преди тръгване на път.

Ако досега не сте поставяли чип на питомеца си, преди пътуването ще ви се наложи. Той е задължителен за животните, родени след 3 юли 2011 г. Преди тази дата любимецът ви може да е маркиран с четлива татуировка. Номерът на микрочипа или татуировката трябва да съответстват на вписаните в паспорта на животното.

В противен случай може да ви заподозрат в контрабанда. От паспорта трябва да става ясно, че животното има ваксина срещу бяс. Различни държави имат и допълнителни изисквания. В случай че пътувате с куче до Финландия, Малта, Ирландия и Великобритания, то трябва да е обезпаразитено срещу кучешка тения.

Проверката за болестта трябва да е направена не повече от 120 часа и не по-късно от 24 часа преди влизане в тези държави. Обезпаразитяването се отразява в паспорта, като се посочва час и дата на прилагане на препарата.