Предстоят летните месеци и ранното планиране на почивката е една от гаранциите за това да ви излезе по-евтина, особено, ако планирате тя да е в чужбина. Ето няколко съвета как да направите това.

Самолетните билети

Ако планирате почивка в чужбина, самолетните билети са един от ключовите разходи. С пълна сила важи това предвид на значителното повишение на билетите последните месеци, благодарение на поскъпването на горивата.

Ето и как да резервирате по-евтини билети:

На първо място опитайте се да летите, когато трафикът е по-слаб. Законите на търсенето и предлагането до голяма степен определят и цените на билетите. Ако летите във вторник, сряда или събота следобед най-вероятно ще ви излезе по-евтино.

Ако планирате седмично пътуване, то най-добре е да излетите в неделя и да се върнете в понеделник. Това ви гарантира с около 20% по-евтини самолетни билети.

Ранната сутрин и късната вечер са другите по-малко популярни часове на пътуване, така че и цените на билетите в тях са относително по-евтини.

Ползвайте сайтове за откриване на евтини билети, включително и интернет известяване за изгодни оферти и си купете членска карта за някой от превозвачите, което ще ви спести сериозна сума, особено ако пътувате по-често.

Бъдете търпеливи в купуването на билетите. Изследванията сочат, че самолетните билети са най-изгодни около три-четири седмици преди датата на полета. Има и сайтове, които съдействат за това, като дават най-доброто време за покупка, както и най-ниските оферти.

Ако купувате билет в последния момент, по-добре го комбинирайте с пакетна почивка и екскурзия. Така почивката ви може да ви излезе значително по-евтина, като често цялата й стойност може да е на цената на скъпите самолетни билети.

Избягвайте да пътувате с прекомерно много багаж. Почти всички компании повишиха значително таксите си за „свръхбагаж“, предвид на поскъпването в цените на горивата. Покупката на допълнителен багаж често може да е по-изгодна от това да превишите обема на допустимия багаж с няколко килограма.

Как да пестите от хотелите?

Все повече стават мобилните приложения, които ви дават информация за свободните хотели в близост и позволяват резервация тип „в последната минута“. Така често можете да спестите значителни суми.

Все повече стават и сайтовете за почивки, които предлагат изгодни оферти, като много от тях работят вече не само с нискобюджетни хотели, но и петзвездни.

Пътувайте извън сезон. Особено подходящо е да избирате дестинации предназначени да посрещат много гости в сезон. Те са склонни да правят изключително големи отстъпки извън сезона, за да си попълнят легловата база. Друга стратегия, която може да ви спести доста пари, е тази на „ранно записване“, при която отстъпките могат да достигат до 60-70% от редовните цени.

Резервирайти директно от хотелите онлайн. Много хотели предлагат отстъпки при онлайн резервиране, които могат да са дори по-големи от тези предлагани от туроператорите.

Ползване на услугите на туроператор

Туроператорите често привличат широката аудитория с изгодни оферти. Не забравяйте обаче преди това да проверите какви са цените на самолетните билети, предвидче често обявените цени са без включен самолетен транспорт. Може да се окаже, че офертите далеч не са толкова изгодни и можете да си организирате сам почивката, дори и да спестите.

Насочете се към почивки тип „all-inclusive“, където ще сте напълно наясно колко ще ви излезе почивката и ще можете да пестите от допълнителни разходи. Особено важи това за международни дестинации, където цената на нощувките изглежда „подозрително ниска“. Това е много възможно да е свързано с редица допълнителни разходи за храна и напитки.

Круизи

След трагедията с Costa Concordia бе наблюдаван сериозен отлив от този тип пътувания. И все пак не се заблуждавайте, защото подобен род инциденти са относително редки.

Можете да вземете предвид, че началото на „сезона на ураганите“ в карибския басейн е 1 юни, а за край можете да приемете 30 ноември. Спокойно си планирайте подобен род екскурзия извън посочения времеви диапазон, за да сте по-спокойни. Ранното записване може да ви спести значителна сума пари.