Бразилският милиардер Айке Батиста изгуби повече от една четвърт от състоянието си, след като бразилската банка за развитие обяви, че е предложил персонални гаранции за 2.3 млрд. реала (1 млрд. долара) заеми, а цената на акциите на неговите компании продължава да пада, пише Bloomberg.

Състоянието на Батиста вече се оценява на 2.9 млрд. долара, в сравнение с 4.1 млрд. долара при затварянето на борсовата търговия на 2 юли, според индекса на милиардерите на Bloomberg. Заемите са част от 10.4-те млрд. реала, които компаниите на Батиста са получили от държавната банка, известна като BNDES, от 2007 г. насам.

Състоянието на Батиста намаля от върховите 34.5 млрд. долара през миналата година, след като компаниите му неколкократно не успяваха да оправдаят предварително зададените финансови цели.

Последното разочарование дойде на 1 юли, когато основната му компания OGX Petroleo & Gas Participacoes обяви, че може да закрие единственото си петролно поле, което предизвика разпродажба на акциите на компаниите от групата на Батиста, която изтри 1 млрд. долара от пазарната им стойност.

Инвеститорите се опитват да преценят потенциалния срив, след като предупреждението на OGX накара Standard & Poor’s и Moody’s Investors Service да понижат рейтинга на облигациите на компанията заради опасения, че те нямат да могат да платят на кредиторите си. Акциите на OGX поевтиняха до рекордно дъно.