Това, което можем да кажем със задоволство е, че първото тримесечие на тази година показа един невероятен ръст на броя на сделките на пазара на недвижими имоти.

Това заяви по време на пресконференция на тема "Състояние на пазара на недвижими имоти и участниците в него" Добромир Ганев, зам. председател на УС на Националното сдружение недвижими имоти.

Невероятен, разбира се, за сезона, защото обичайно първото тримесечие е слабо. Тази година обаче ръстът на сделките в страната през първото тримесечие е 23.5%, в сравнение със същото на миналата година, уточни Ганев.

Трябва да кажем, че един от основните видове сделки бе свързан с пазара на земеделските земи и голям процент от ръста идва именно от този сектор. Парите от продажбата на земеделска земя обаче често се преливат в друга собственост и това са жилищните недвижими имоти. Затова виждаме стабилизиране на пазара на жилищни имоти, каза още експертът.

В последните няколко седмици се наблюдава завишено търсене на жилищна собственост като една допълнителна гаранция за спестяванията предвид на политическата нестабилност, която наблюдаваме.

Лихвите по депозитите влияят пряко върху пазара. Лихвите по депозитите спадат, каквито са тенденциите у нас и в Европа. Това кара хората да купуват жилищни имоти, не защото е много хубаво, а защото е едно от малкото сигурни неща, които са останали, коментира Иван Велков – председател на УС на сдружението.

Нещо, което се констатира, е, че в момента на пазара липсват оферти за продажба на качествени имоти. Тоест при клиенти, които не са така масови, много трудно могат да се намерят жилища, които да отговарят на техните изисквания.

Да живееш в мезонет - мисията възможна

Налице е сериозен дефицит. И това може да се обясни с факта, че много от собствениците на качествени имоти се въздържат от продажба предвид на ниските, според тях, ценови равнища, обясни Велков.

По отношение на земеделската земя може да се кажа, че хората, които я придобиват, в голямата си част са няколко фонда, които комасират, или производители на земеделска продукция, които се занимават с обработката.

По наше наблюдение чужденците тепърва заявиха интерес, че са подготвили големи финансови ресурси, но все още са относително малки играчи на пазара. В бъдеще това ще са регистрирани компании, по законодателството на РБ и в този смисъл няма да се наричат чуждестранни, уточни още той.

По отношение на цените през последните четири-пет години те постоянно растяха в рамките на 10-15%. Тази година има две тези, като и двете са на заинтересовани лица. Първата е, че земята ще поевтинява, а втората - че ще се повишава, посочва Велков.

Ще пада или скача цената на земята в България

Очакванията са цените на земеделските суровини да намаляват на международните пазари. Така че вероятността е да се види поне забавяне на ръста в цената на земеделската земя.

В някои региони с по-ниски цени вероятно ще има по-голям ръст. В други региони, където цените са изпреварили с повишението си, като Североизточна България, например, най-вероятно ще има забавяне, дори спад, според Ганев.

Трудно е да даваме пазарни прогнози от името на сдружението, защото получаваме информация от нашите членове, допълни още той.