Испанската управляваща Народна партия се е финансирала незаконно чрез подкупи в продължение на поне 20 години, заяви бившият ковчежник Луис Барсенас. Барсенас заяви в интервю за испанския в. Mundo, цитиран от Ройтерс, че партията е получавала рушвети от строителни предприемачи в замяна на договори в райони, управлявани от нея.

Бившият финансист на партията е в ареста и срещу него има обвинения в пране на пари, подкупи, данъчна измама и други престъпления. Той е централна фигура в две големи корупционни афери, подкопали доверието в управляващата партия.

През януари в. El País публикува извадки от ръчно написани счетоводни документи, за които се твърдеше, че описват внасяне и изнасяне на пари в брой от тайна сметка, припомня БТА.

Сега пред Mundo Барсенас заявява, че документите са автентични и са свързани с незаконното финансиране на Народната партия. Барсенас досега твърдеше, че документите не са били писани от него, но пред вестника признава,че е лъгал от лоялност към министър-председателя Мариано Рахой.

Рахой, бившият премиер Хосе Мария Аснар и други висши служители на Народната партия, чиито имена фигурират в документите, отричат незаконно да са получавали пари.