Враца и Крайова стартираха реализацията на първия у нас трансграничен проект за комуникационно сътрудничество между Румъния и България. Оперативната програма "Регионално развитие" инвестира близо 3.3 млн. евро в модерни технологии за развитие на културните връзки.

Със средствата от европроекта ще бъдат реновирани старинни сгради и зали, образци на класическата румънска архитектура отпреди няколко столетия.

Компютърна техника от последно поколение се инсталира в библиотеките в Крайова и Враца. Регионалната библиотека "Христо Ботев" получава специален скенер за дигитализация на книги, какъвто имат само три културни институции у нас.

"Ще дигитализираме част от фонда, свързан с Христо Ботев, колекцията за обичаите на нашия край. Това ще бъде направено на три езика – български, английски и румънски и ще бъде достъпно за двете области", обяснява Силвия Врачовска, директор на Регионална библиотека-Враца.

Проектът е адресиран основно към младите хора и се очаква да се ползва от стотиците български студенти, които учат в Крайовския университет, съобщи БНТ.

"Искам да подчертая, че на уеб-сайта ще има информация за свободните места по специалности и за работни места, които могат да заемат впоследствие", казва ръководителят на проекта Илеана Мажина.

Очаква се новият информационен и комуникационен трансграничен център да подпомогне и реализицията на няколко съвместни българо-румънски проекта на стойност над 20 милиона евро през следващия програмен период.