Бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън до момента не е приел предложението на Венецуела за политическо убежище. Сайтът Wikileaks, който оказва съдействие на беглеца, обяви, че ще бъде направено съобщение, "ако и когато дойде подходящ момент".

Сред държавите, от които Едуард Сноудън вече е поискал политическа подкрепа, Венецуела е най-добрият шанс пред него. Това заяви за Reuters журналистът на вестник Guardian - Глен Грийнуолд.

Той пръв взе ексклузивно интервю от Сноудън в Хонконг и направи разкритията му публично достояние. До момента три латиноамерикански държави - Венецуела, Никарагуа и Боливия - са предложили политическо убежище на бившия служител на ЦРУ.

"Последната информация е, че той е приел предложеното убежище от Венецуела. Не мога да коментирам дали данните са достоверни, но според мен, от вариантите, които има, Каракас е най-приемливият" - коментира Глен Грийнуолд.

Журналистът потвърди, че е разговарял онлайн със Сноудън вчера следобед. Вече трета седмица американецът се намира в транзитната зона на московското летище "Шереметиево".

"Предизвикателството сега пред Сноудън е как физически да стигне до страната, която му предлага убежище" - каза още журналистът, цитиран от БНТ.

Според Грийнуолд, всички секретни документи, с които Сноудън разполага, са на сигурно място и няма шанс да попаднат в ръцете на чужди правителства. Журналистът очаква тепърва да излязат нови данни около програмите за подслушвания и следене на американското правителство.