Пепероничи, халопиньос, чили – всичките са люти, но колко по-точно люти са, може да се определи само със специален метод на измерване. Хвърляме поглед към най-лютите подправки и ястия на света:

Фармацевтът Уилбър Сковил разработва през 1912 г. скалата на Сковил, с която измерва нивото на лютивост. Днес учените измерват лютивия потенциал на различни люти чушки или по-точно съдържащото се в тях количество капсаицин в подправки и ястия, като стойностите варират от нула до над милион.

Тези чушки халопиньос със смесица от наденички и сирене са със сравнително нормалните стойности на лютивост от 1000 до 1500. Със същите стойности са сладките пиперки и италианските люти чушки, които често се използват за пица и салати.


Табаско сос: световно известният лютив сос от мексиканската кухня. Той се прави от люти чушки табаско, оцет и сол. Оригиналът на McIlhenny Co. съществува от 1868 година. Сковил единици: около 2500.


Самбал олек – индонезийската паста е налична в много азиатски ресторанти на масата, но бъдете внимателни, тъй като една щипка е достатъчна, за да превърнете цялото ястие в кулинарен ад. Сковил единици: до 10 000.


Сушените кайен чушки от лют червен пипер са с до 30 000 Сковил единици.


Нуа Пад Прик е името на това тайландско ястие. То е вид яхния с месо, тайландски босилек, лук и чесън, както и много от най-огнените люти чушки. То е считано за едно от най-лютите ястия в света.


Фойерверки от китайската провинция Синчуан: така нареченият "Hot Pot". Сервира се с кисело мляко за пиене или с прясно мляко. Единствено млечните напитки ефективно смекчават лютивостта, водата само я разпределя в устата.


Бъдете внимателни с тази чушка, тъй като Хабанеро чушките са едни от най-лютите в света. Сковил единиците им са от 100 000 до 300 000. При подготовката им е задължително да носите ръкавици.


Ред Савина, сорт от Хабанеро чушките: тя дълго време беше най-лютата чили чушка в света. До 2006 година беше класирана в Книгата на рекордите на Гинес като най-лютата, след което се появи чушката Бут Холокиа. Тя достига невероятните един милион Сковил единици.


Най-лютата подправка в света според Книгата на рекордите на Гинес е „Blair’s 16 Million Reserve“. Състои се от чист екстракт от капсаицин и има, забележете, цели 16 милиона Сковил единици.