Правителството би трябвало да може да прекрои държавния бюджет спрямо политическата линия, която води. Това каза финансистът Емил Хърсев в сутрешното предаване на БНТ. Всеки кабинет така или иначе актуализира бюджета си - това е една обществена тайна. Аз предпочитам актуализацията да става явно, с дискусия. Трябва да се преразпределят разходите спрямо приоритетите на властта, смята той.

Ако управляващите кажат: "Няма да даваме повече пари на Министерството на вътрешните работи, а средствата ще отидат за образование", това е смяна на приоритетите. Но виждаме, че пак ще има харчове за МВР, а с актуализацията на бюджета даже още повече. Така че не виждам никаква разлика във философия, обяви Георги Ангелов от Институт "Отворено общество".

Тази дупка, за която се говори, все още не знаем от къде точно идва и дали въобще я има. Няма официални данни за нея, разполагаме само с това, което сегашното правителство твърди, подчерта той.

Вижда се, че за последните пет месеца има подобряване на приходите на акцизи. Освен това събираемостта на данъците е нараснала. Така че хвърлянето на някакви числа от властта без анализ не е правилно, смята Ангелов.

Прочетете повече на novini.bg.