Най-новият небостъргач, който се строи в Лондон – 48-етажният Leadenhall Building, ще бъде най-високата офис сграда във финансовия район на английската столица, когато бъде завършен през следващата година. Размерът на кулата, както и дизайнът й, получават похвали във Великобритания.

По някои международни стандарти обаче Leadenhall, която се строи от смесено дружество между British Land Co. и канадската Oxford Properties, може да бъде счетена за посредствена.

Строенето на небостъргачи за офис сгради по света прави голямо завръщане, докато световната икономика бавно се възстановява, а финансовата криза продължава да отшумява, пише WSJ.

С подкрепата на иновациите в проектирането и на фона на желанието на градски архитекти и строители да предприемат смели архитектурни ходове, тези високи сгради никнат с най-бързи темпове от финансовата криза насам и достигат нови височини.

Близо 600 сгради с височина най-малко 200 метра, или около 60 етажа, в момента се строят или са във фаза на проектиране по света, според Съвета по високи сгради и градски райони.

Ръстът в този сектор почти ще удвои броя на сградите с височина над 200 м в следващите 10 години.

Това означава, че една 224-метрова сграда, като Leadenhall, която е близо наполовината на Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк, "вече се превръща в норма," казва Иън Милн от проектантската и консултантска компания WS Atkins в Хонконг.

Финландската компания Kone Oyj, която произвежда ескалатори и асансьори за много от най-високите сгради в света, наскоро представи технология, която позволява на асансьорите да се издигат до над 300 етажа.

"В момента изглежда, че тенденцията е да се строят все по-високи и по-високи сгради," казва Мати Алахухта, президент и главен изпълнителен директор на Kone.

Иновации като тези, представени от Kone, едновременно подхранват и улесняват желанието да се строят по-високи небостъргачи. В момента в света има само три сгради с височина над 500 м, но има планове за построяването на още 20 такива до 2020 г.

В това число е и небостъргачът Kingdom Tower в Джеда, Саудитска Арабия, който ще струва 1.2 млрд. долара. Това ще бъде и първата сграда в света с височина 1 000 метра.

Три от четирите най-високи сгради, завършени през 2012 г., се намират в Дубай, в това число и 413-метровата Princess Tower, която е най-високата жилищна сграда в света.

В Дубай се намира и най-високата сграда в света – 828-метровата Burj Khalifa.

Въпреки че много проекти за небостъргачи, започнати в годините на строителния бум, бяха завършени по време на рецесията, в периода 2008-2012 г. строителство на нови кули на практика замря в Дубай и в много други части на света. От началото на тази година обаче интересът към небостъргачите се завръща, според архитекти и строители.

Damac Holding Co., която е най-голямата строителна компания на луксозни имоти в Близкия изток по построена площ, е символ на завръщането на амбицията на имотния пазар в Дубай.

Основният проект на компанията е 335-метровия небостъргач Damac Residenze, който представлява жилищна сграда с изглед към яхтеното пристанище на Дубай, се очаква да бъде завършена през 2016 г. Вътрешният дизайн на кулата е дело на италианската модна къща Fendi.

Апетитът за колосални "супер луксозни" небостъргачи се е завърнал, според Хюсеин Сажвани, председател на Damac. За разлика от времето на строителния бум преди 10 години обаче, в момента строителните предприемачи подхождат по-разумно. "Пазарът узря, а клиентите вече са по-образовани," казва Сажвани.

Според някои критици обаче стремежът да се строят мегакули в Дубай и в други градове в Близкия изток, като Джеда и Доха, вече формира балон, който увеличава вероятността от нов имотен срив.

В Китай също се очаква бум на строителството на небостъргачи. Четирите най-високи сгради, които се строят в момента в света, са в Китай, като между тях е и 660-метровата Ping An Finance Center в Шенжен.

Според експерти строителството на небостъргачи в Азия често е в резултат на пренаселените градове, където може единствено да се строи нагоре.

Ню Йорк също отново се влюбва в небостъргачите и там в момента се намират две от 20-те най-високи сгради, които се строят по света в момента. Едната от тях е 541-метровата One World Trade Center.

В Лондон строителството на небостъргачи от най-висок тип изостава. Въпреки откриването на 306-метровия небостъргач Shard през миналата година, който е най-високата сграда в Западна Европа, Лондон и по-голяма част от Европа изостава зад останалата част от света по отношение на най-високите сгради.

Според експерти една от причините за това е нежеланието на европейските градове да компрометират архитектурното си наследство, като строят нови небостъргачи.

Друго обяснение за по-малкото високи сгради в Лондон са проблемите, които някои строителни предприемачи срещат с намирането на наематели. В тон с тенденцията в цяла Европа, много компании за финансови услуги, които обикновено са най-големите наематели на луксозни офис площи, отлагат сериозните ходове по отношение на офисите, на фона на кризата в еврозоната.

Едва шест от 72-та етажа на Shard в момента са заети.

Дори Leadenhall Building изпитва проблеми с намирането на наематели преди официалното й откриване в средата на 2014 г. Застрахователите Aon PLC и Amlin са наели офиси на по-ниските етажи, но най-високите етажи все още са на пазара.