31 декември 2016 г. - това е крайният срок, в който детските площадки в страната трябва да бъдат в съответствие с новите изисквания за безопасност. До тогава общините ще трябва да премахнат опасните съоръжения и да поставят нови.

А ситуацията в момента в столицата изобщо не е розова, както знаят семействата с малки деца. След като в началото на юни общината направи спешна проверка за състоянието на местата за игра, заключението е, че от 1760 площадки само 230 отговарят на изискванията.

До края на годината трябва да бъдат премахнати 88 опасни площадки. Плановете на общината в началото на 2013 г. включваха изграждането на 48 нови, от които 40 ще са в детски градини.

За ремонт на площадките в междублоковите пространства общината тази година отпуска на районните кметове 1.25 млн. лв.

Най-уникалната детска градина в света

Според новите изиствания детските площадки трябва да имат ударопоглъщаща настилка, ограда, която да е висока поне метър и една аварийна врата, ако е предназначена за до 50 деца.

За най-малките площадката трябва да е поне 50 кв. м с пясъчник, две пейки и едно съоръжение. Заради заразите, които се разпространяват от уличните животни, пясъкът в местата за игра трябва да се дезинфекцира поне два пъти в годината.

Най-голямата детска площадка за деца от 3 до 12 г. в София се намира в район „Слатина”. Тя е с площ от 300 кв. м и на нея са монтирани 18 играчки - люлки, катерушки, пързалки, тунел на земя, въртележка, дама, морски шах.

Снимки: Румяна Мондешка