Търсенето на двамата затрупани миньори в рудник „Ораново” продължава без резултат до момента. Това каза директорът МВР-Благоевград комисар Георги Костов.

Той посочи, че в рудника има непрекъснато спасителните екипи, които се сменят. „Има създадена организация от кризисния щаб”, каза още пред „Фокус” Костов.

В петък спасителите обясниха, че са стигнали на броени метри до мястото, където се предполага, че се намират затрупаните работници.

Спасителната операция протичаше без пречки. Все още обаче се очаква достигането на миньорите, съобщи bTV.

В мината са областният управител на Благоевград Муса Палев, началникът на областното управление ПБЗН Георги Пармаков, директорът на Областната инспекция по труда Петър Попадиин.

"Бавно напредва операцията. Затруднена е, защото калта в рудника пречи на екипите за работят. Те все още са до 26-я метър на тунела, където се намира последната машина за копаене. Тези машини са разположени през 30 метра", обясни Палев.

Заради трагичния инцидент в рудник „Ораново” симитлийското село Градево отложи празника си, който традиционно се отбелязва на Илинден. Кметът на селото Кирил Йосифов, основен организатор на празника, съобщи, че веселие не се предвижда заради развоя на събитията в мините от последните дни.

Йосифов е и един от тежко пострадалите при взрива на газ гризу в мината през 2007 г., когато загинаха двама миньори. Той бе сред оцелелите тогава по чудо въглекопачи, които обаче обгоряха значително и дълго се възстановяваха от травмите.

За Илинден тази година в Градево ще бъде отслужена света литургия и ще се принесе традиционният курбан.

В село Сухострел традиционните чествания са в района на параклиса „Свети Илия”. Скромни празненства, посветени на Илинден, ще се състоят и в селата Железница и Ракитна, както и в град Симитли.