Българският пазар на мобилни устройства се отличава със своята специфика, която до голяма степен се предопределя от относително ниските възможности на масовия потребител.

Въпреки това обаче, не липсват предложения във високите ценови граници, които не винаги са свързани с най-висок клас и последни модели смартфони.

Ето и най-скъпите оферти на смартфони в момента на родния пазар, предлагани на свободния пазар и без обвързване с договор.

Много от тях определено не отразяват най-търсените в момента модели и тези, смятани за най-добри смартфони на тази година. Някои от тези модели най-вероятно не сте и чували.

Samsung Galaxy S4 Active i9295

Стартова цена - 1 099 лева

Наскоро обявеният модел Galaxy S4 Active, предназначен за активноспортуващите хора, вече се предлага у нас. Въпреки че е най-новата разновидност на култовия модел на най-големия производител на смартфони в света - Samsung Galaxy S4, моделът едва се добира до пето място при най-скъпите смартфони.

Той разполага с четириядрен процесор на 1.9GHz, голям дисплей от пет инча с Gorilla Glass стъкло и IP67 сертификат за устойчивост на вода и прах

Разполага с 2 GB оперативна памет и 64 GB вътрешна памет, както и 8-мегипикселова камера, с която може да се снима под вода. Има изключително издръжлива батерия.

Asus PadFone 2

Стартова цена - 1 338.49 лева

Този модел е от миналата година и е с 4.7-инчов дисплей с резолюция 720 x 1280 пиксела. Той разполага с относително мощна батерия от 2140 mAh, даваща възможност за разговори до 16 часа.

Моделът е с четириядрен процесор Qualcomm Snapdragon APQ8064, работещ на 1.5 GHz, като разполага с 2 GB оперативна памет и 64 GB вътрешна памет. Камерата му е вградена 13 мегапикселова.

Apple iPhone 5 64GB

Стартова цена – 1 419 лева

Последният излязъл модел iPhone определено вече не блести и изостава сериозно по отношение на хардуера си зад устройствата от най-висок клас с операционна система Android.

Той е само с 1 024 MB оперативна памет, което се приема към днешна дата като крайно недостатъчно. Вътрешната му памет е задоволителна по размер - 64 GB.

Процесорът му е двуядрен и също значително изостава със своята скорост от тази на останалите устройства от най-висок клас.

Дисплеят му също не е с най-добрата разделителна способност във високия клас от 640 х 1136 пиксела, като изостава значително по размери – едва 4 инчов е.

Времето за разговори е едва 8 часа.

Apple iPhone 4S 64GB

Стартова цена – 1 539 лева

Това, че най-новият модел iPhone е по-евтин от предпоследния, до голяма степен разкрива и едни от най-често срещаните дефекти на родния пазар. Причината – неадекватността на предлагането, което вече е ограничено.

Едва ли много хора обаче ще се излъжат да си купят стар модел на подобна цена. Модел, разполагащ с едва 512 MB оперативна памет, процесор с 800 Mhz, дисплей от 3.5 инча с ниска разделителна способност от 640 x 960 пиксела, или характеристики, присъщи за смартфони с Android, предлагани на нива от около 250 лева.

Единственото преимущество на модела е големият обем вътрешна памет – 64 GB.

BlackBerry Porsche Design P9981

Стартова цена – 3 000 лева

Едва ли някой е очаквал, че най-скъпият предлаган телефон у нас е от западащия канадски производител на смартфони BlackBerry. В случая ключово за високата цена е в името на телефона - Porsche Design, което би следвало да прави модела луксозен.

Луксът обаче определено не идва по направление на техническите характеристики и възможности, които можем да кажем, че са доста ограничени.

Моделът е с едноядрен процесор със скорост от 1200 Mhz и оперативна памет от едва 768 МВ. Той е с вътрешна памет от едва 8 GB и с него може да се говори само до пет часа и половина.

Смартфонът е с изключително малък дисплей от 2.8-инча, присъщо за телефоните с физическа клавиатура, който дори не се отличава с особена разделителна способност. Има задна камера от едва 5-мегапиксела.