Финландската компания Nokia представи вчера нов модел Lumia 1020, който разполага с мощна 41-мегапикселова камера.

От компанията обявиха, че смартфонът е в състояние да произвежда и най-ярките снимки в сравнение с дигитални камери.

Използвайки функция, наречена „двойно заснемане“, моделът 1020 едновременно прави 38-мегапикселова снимка с висока резолюция и възможност за обработване, както и 5-мегапикселова снимка, която лесно и бързо може да бъде споделена в социалните мрежи.

Според много от технологичните блогъри камерата прави най-качествените снимки, които някой телефон може да направи в момента.

„Хардуерът на камерата е изключителен“, коментира изпълнителният директор на компанията Стивън Елоп, като технологията позволява стабилизиране при заснемането, а обективът дава възможност за правенето на изключително качествени снимки.

Компанията разчита с новия модел да възвърне позагубените си позиции в битката с Apple и Samsung, предвид че снимането е едно от трите неща, които хората правят най-често със своите смартфони.

За сравнение моделите на конкурентите iPhone 5 и Samsung Galaxy S4 са с 8 и 16 мегапикселови камери. Разбира се не само мегапикселите са важни, като качеството на снимките до голяма степен се определят от софтуера и обективите, с които камерите разполагат.

Сред основните негативи на телефона с операционна система Windows се сочи все още малкия брой мобилни приложения, достъпни за тази операционна система. Приложенията за Windows са около 160 000 към настоящия момент, на фона на близо пет пъти повече за двете основни конкурентни платформи на Apple и Google, които държат над 90% от пазара.

Компанията все още трябва да се справя с проблеми като слабото възприемане на Windows-телефоните, ограничен маркетингов бюджет и др.

Новият модел ще се предлага от 26юли в САЩ в магазините на AT&T за 299.99 долара с двугодишен договор.

Испанският телеком Telefonica SA ще предлага версия на модела в Европа и Южна Америка.