От тайванската компания обявиха днес пускането на най-евтиния си смартфон до момента, на цена около една трета от ключовия за компанията модел HTC One.

Моделът HTC Desire 200 е с базови характеристики като 3.5-инчов дисплей, 512 МВ RAM и процесор Qualcomm Snapdragon S1, както и 5-мегапикселова камера. В момента той ще се предлага само в Тайван, като предстои представянето му и на останалите световни пазари.

Цената на модела е 167 щатски долара.

Към евтините смартфони има изключително голям интерес, особено на развиващите се пазари. Всички водещи производители обръщат все по-голямо внимание на този сегмент, който се очаква да формира около 46% от продажбите през 2018 година.

Дори пазарни лидери като Apple Inc. и Samsung Electronics Co. отделят все повече внимание на пазара на бюджетни смартфони.

И Samsung и Nokia Corp. представиха базови устройства с цени под 100 долара, нещо средно между „функционални телефони“ и смартфони.

Така например от финландската компания представиха през миналия месец устройството Asha 501, което е с продажна цена от 100 долара и първоначално ще се продава в Индия, а впоследствие и на останалите развиващи се пазари.

През тази година Samsung представи серията REX предназначена за развиващите се пазари и с цени стартиращи от 68 долара, които се определят като „функционални смартфони“ и имат съвсем опростена операционна система.