След като вече писахме, че смартфоните стават все по-достъпни в световен мащаб, с прогнозирано средно понижение в цената от 9% за тази година, време е да се обърнем към пазара у нас и да видим кои в момента са най-евтините смартфони (въз основа на цената им на свободния пазар и без обвързване с договор).

Разбира се, потребителите трябва да са наясно, че тук е направен компромис с определени характеристики на смартфоните, за да се постигне подобна ниска цена. И все пак за тези, готови да направят известни жертви, за да имат умен телефон, без да разполагат с по-големи възможности, ето кои са най-евтините оферти на пазара в момента.

Samsung S5360 Galaxy Y

Най-ниска цена на пазара – 149 лева

Това е най-евтиният смартфон на пазара в момента, като може би е подходящ за деца и ученици, на които не са им необходими скъпи устройства. Отличава се с малък дисплей от 3 инча и ниска разделителна способност от 240х320 пиксела. За ниската цена допринася орязаната вътрешна памет в размер на 290 МВ, както и външна от 160 МВ, което изисква купуване на SD-карта. Процесорът му е относително добър със скорост от 833 Mhz. Камерата също е базова.

LG Optimus Chic E720

Най-ниска цена на пазара – 188.16 лева

Моделът е доста поостарял от техническа гледна точка, като разполага с относително малък екран от 3.2 инча с разделителна способност от 320х480 и сравнително бавен процесор от едва 600 Mhz. Вътрешната му памет е на минимума от 512 МВ, като почти не разполага с вътрешна памет (от едва 150 МВ), което налага допълнителна инвестиция за закупуване на SD-карта.

И все пак за тази цена може да върши добра работа за хора, които искат да го ползват основно за сърфиране в интернет. Моделът е с относително добра 5-мегапикселова камера, както и с относително добра батерия,издържаща 5 часа разговори.

Samsung S5830 Galaxy Ace

Най-ниска цена на пазара – 225 лева

Доминацията на Samsung на пазара на смартфони до голяма степен се предопределя от доброто присъствие на компанията на всички ценови сегменти. Това се вижда от факта, че още един неин модел влиза в списъка на най-евтините смартфони, предлагани у нас.

Този модел е с по-голям екран от предходните два - 3.5 инча, като е капацитивен, макар и разделителната му способност да не е от най-добрите при 320х480. Сложено е минималното изисквано количество вътрешна (512 МВ) и външна памет, като процесорът е относително добър за подобен нисък клас телефони (със скорост 800 Mhz). Камерата е относително добра – 5-мегапикселова.

LG Optimus L5 E610

Най-ниска цена на пазара – 228 лева

Това е най-евтиното устройство за хора, които имат нужда от по-голям екран, като работна площ. Със своя четириинчов дисплей с разделителна способност 320 x 480 пиксела, моделът е недостижим връх по отношение на цената. Разбира се жертвана е отново вътрешната памет, която при модела е 512 МВ, макар и той да разполага с малко повече- 4 GB външна памет.

Процесорът е относително бърз със скорост от 800 Mhz и камерата също е задоволителна от 5 мегапиксела.

.

LG Optimus L7 P700

Най-ниска цена на пазара - 299 лева

Като една от отличителните черти на LG като че ли се явява това да предоставят най-евтините модели с по-големи екрани. Това важи с пълна сила и тук, като моделът е най-евтиният в ниския клас до 300 лева с капацитивен дисплей от 4.3 инча и доста добра разделителна способност от (480 x 800 пиксела). Той е с относително мощен процесор със скорост от 1 024 Mhz и оперативна памет от 512 МВ. Вътрешната му памет е 4 GB.

Samsung i8160 Galaxy Ace II

Най-ниска цена на пазара – 307 лева

Както се вижда южнокорейският производител е окупирал с трите си позиции местата при най-евтините смартфони у нас. Тук вече става въпрос за устройство, което ще задоволи средните изисквания на потребителите – двуядрен процесор (800 Mhz), по-голям екран (3.8 инча) с по-добра разделителна способност (480 x 800 пиксела) и малко повече оперативна памет (768 MB).