Първата визита на папа Франциск в чужбина започна с огромни тълпи екзалтирана публика. Снощи светият отец пристигна в Рио де Жанейро, от където стартира седемдневната му обиколка в Бразилия.

Верен на традицията да отрича лукса, папата отказа да използва бронирания папамобил и се качи на малък закрит Fiat, което предизвика паника след охраната му. Мъжете геройски се бореха да отблъснат тълпата, когато колата попадна в задръстване по пътя от летището към двореца на губернатора.

Оказа се, че това препятствие по маршрута се дължи на грешка на шофьора, който завил не където трябва. Светият отец изобщо не се притесни от множеството, като, за ужас на охранителите, свали прозореца на автомобила и подаваше ръка на хората.

Майка подаде детето си, което папа Франциск целуна

След като реши да направи обиколка на града в открит джип, папата предизвика истерия в насъбралите се хора. Повечето от тях плачеха, някои танцуваха и пееха.

Папата няма да използва услугите на ресторант при престоя си в страната. Той ще яде храна, сготвена от монахини.

Очаква се папа Франциск да вземе участие в Деня на световната младеж - традиционна ежегодна проява, обединяваща младите вярващи католици от всички краища на света. Очаква се във форума да участват около 1 милион души.