Повече от 1500 сребърни слитъци с общо тегло около 56 тона, които лежаха на дъното на морето след потъването през 1941 г. на британски товарен кораб, бяха извадени от специализираната компания Odyssey.

Общо 1574-те кюлчета сребро бяха открити на борда на потъналия SS Gairsoppa, който се намира 4700 м дълбочина в Северния Атлантически океан, на югозапад от Ирландия, се казва в изявление компанията от Тампа, Флорида.

Odyssey не обяви каква е стойността на направената находка, но въз основа на текущата цена на среброто, цената ѝ възлиза на най-малко 40 милиона щатски долара.

Британският товарен кораб потъва през февруари 1941, след като е ударен от торпедо от германска подводница, докато плава от Калкута до Лондон. Сребърните късове са депозирани на сигурно място във Великобритания.

Odyssey вече успя да прибере 1218 сребърни кюлчета от потъналия кораб с тегло 43 тона през 2012 г. С настоящата операция вече 99% от съкровището на кораба е изнесено от водата.

Според договора между Odyssey и Великобритания, компанията запазва 80% от стойността на товара, а 20% дължи на страната.