Индексът PMI, измерващ промишлената активност на еврозоната, се повиши през юли до 50.1 пункта от 48.8 пункта през юни и при прогнози за по-слабо подобрение до 49.1 пункта, показва предварителното проучване на компанията Markit.

Така индексът изплува обратно над важното ниво от 50 пункта, което е сигнал за експанзия в промишлената активност на региона.

PMI индексът на промишленото производство се подобри през юли до 52.3 пункта (най-високо ниво от юни 2011-а година) от 49.8 пункта през юни, а компонентата на новите промишлени поръчки се повиши до 50.4 пункта (най-високо ниво от май 2011-а година) спрямо 49.3 пункта през юни.

Индексът PMI, измерващ активността в сферата на услугите на еврозоната, се повиши през юли до 49.6 пункта (18-месечен връх) от 48.3 пункта през юни и при прогнози за по-слабо подобрение до 48,7 пункта, показва предварителното проучване на компанията Markit. Това е най-високото ниво на индекса от януари 2012 година. Индексът, измерващ бъдещите бизнес очаквания в сферата на услугите, се подобри през юли до 56.9 пункта (тримесечен връх) от 55.8 пункта през юни.

Общият PMI индекс на бизнес активността на еврозоната се повиши до 50.4 пункта (18-месечен връх) спрямо 48.7 пункта през юни и при прогнози за по-слабо подобрение до 49,1 пункта. Това повишение на индекса над важното ниво от 50 пункта е сигнал за експанзия (растеж) в бизнес активността на региона. Компонентата на работната заетост се подобри до 48,8 пункта (16-месечен връх) от 47.4 пункта през юни.

Днешните доста добри предварителни данни от Франция, Германия и цялата еврозоната са пореден знак в подкрепа на очакванията, че рецесията в региона е към своя край и сигнал, че през втората половина на годината може да започне постепенно икономическо възстановяване. Солидното PMI проучване предполага, че ЕЦБ няма да обмисли нови мерки в подкрепа на икономическото възстановяване в еврозоната.

Общият PMI бизнес индекс има доста добра корелация (около 89%) с данните за БВП, което предполага, че БВП на еврозоната може да отбележи растеж през третото тримесечие на годината (поне според юлското предварително проучване на агенция Markit).