Рецесията в Европа застрашава възстановяването на световната икономика. Това предупреждение се съдържа в доклад на ОИСР. Според доклада слабостта на икономиката на ЕС може да се превърне в стагнация и негативно да повлияе на всички останали икономики.

От организацията занижиха за пореден път прогнозите си за ръст на 17-те страни, ползващи еврото като основна валута, като сега от там очакват свиване от 0.6% на фона на предходните очаквания за такова от 0.5%.

Щатската икономика ще продължи да се представя по-добре от европейските, като се очаква да отбележи ръст от 1.9% през тази и 2.8% през следващата година.

Относно световната икономика, от ОИСР очакват ръст от 3.1% през тази и 4% през следващата година.

Сред основните проблеми на страните от Европа продължават да са слабо капитализираните банки, публичният дълг и рискът от излизане на някоя страна от еврозоната.

Нивото на безработица в еврозоната, което е на рекордната стойност от 12.1%, се очаква да продължи да се повишава, стабилизирайки се при много високо ниво едва през следващата година.

Очакванията са безработицата да достигне 28% в Испания през следващата година, а тази в Гърция да достигне 28.4%.

Особено засегнати ще продължат да са младите хора, сред които нивото на безработица е над 50% в най-силно засегнатите от кризата страни.

ОИСР също така призова ЕЦБ да вземе допълнителни спешни мерки за стимулиране на европейските икономики. Според доклада банката трябва да вземе извънредни и нетипични мерки, като намаляване на лихвите, както и отрицателни лихви по депозитите на търговските банки.

Това би накарало банките да кредитират по-сериозно бизнеса и потребителите, което да подпомогне излизането от кризата.