Всички сме чували песента Diamonds Are a Girl's Best Friend, но изглежда диамантите се превръщат в най-добрия приятел и на инвеститорите.

Цените на нешлифованите диаманти са скочили с близо една трета от 2005 г. насам и вероятно ще нараснат с още 20% до 2017 г., подкрепени от търсенето в Китай и Индия, според Wealth-X.

Напоследък все повече диаманти се купуват за рекордни цени. 101.73-каратов диамант с формата на круша например бе продаден за рекордните 27 млн. долара на Harry Winston по време на търг на Christie's в Женева.

Не е изненада, че много инвеститори искат да се включат на този пазар.

По данни на Wealth-X към 15 юли 2013 г. сред най-богатите притежатели на диаманти в света попадат колекционери, дилъри, бизнесмени както и инвеститори, които имат дялове в някои от най-големите диамантени мини в света.

Някои от хората в тази класация също така притежават едни от най-редките и скъпи диаманти, откривани някога.

Ето и кои са 10-те най-големи притежатели на диаманти в света, подредени от CNBC:

10. Робърт Файез Муавад

Състояние: 1 млрд. долара

Муавад купува 101.84-каратов диамант на търг на Sotheby's за 12.76 млн. долара през 1990 г.

По това време това е най-скъпият диамант във формата на круша в света. Робърт Муавад е част от ливанската фамилия Муавад, която се занимава с диаманти от 90-те години на 19 век. Фамилията притежава базираната в Женева бижутерска компания Mouawad. Когато Робърт оглавява компанията, той разширява бизнеса ѝ от Саудитска Арабия към Европа, Азия и Северна Америка и мести централата на компанията в Женева в началото на 70-те години.

Други известни покупки на Муавад са купения през 1978 г. 135.92-каратов диамант Queen of Holland, който преди време бе най-големият шлифован диамант в света, както и 68.09-каратовия диамант Taylor Burton, който става популярен, когато актьорът Ричард Бъртън го купува за своята съпруга Елизабет Тейлър през 1969 г. Муавад купува диаманта през 1979 г., след като е продаден на нюйоркски бижутер за 5 млн. долара.

Вижте още: 5-те най-скъпи огърлици в света

8. Фред Муавад, 44 г.

Състояние: 1.1 млрд. долара

Фред Муавад в момента е един от тримата ръководители на семейната бижутерска компания Mouawad.

Фред Муавад е четвърто поколение на фамилията Муавад, която се занимава с диаманти от 90-те години на 19 век.

Муавад привлече вниманието през миналия ноември, когато беше последният останал да наддава за 76.02-каратов диамант, принадлежал някога на ерцхерцога Йозеф Аугуст Австрийски, преди да бъде продаден за рекордните 21.48 млн. долара в търг на Christie's на анонимен купувач.

8. Йорг Бюхерер, 77 г.

Състояние: 1.1 млрд. долара

Йорг Бюхерер е председател на швейцарската бижутерска компания Bucherer Group.

Компанията е основана от дядото на Бюхерер Карл-Фридрих Бюхерер през 1888 г., като първият ѝ магазин е бил в Люцерн. В момента групата има близо 1 500 служители и 26 магазина в цяла Европа, в това число и най-големият според нея магазин за часовници и бижута в света, който се намира в Париж. Броят на артикулите на компанията възлиза на 50 000.

Burcherer пуска диамантената колекция Lacrima през 2007 г., с която се цели в най-скъпия сегмент на пазара. Линията включва 25 диамантени комплекта от пръстени, огърлици и обеци. Някои от най-известните диамантени комплекти на Bucherer включват Valse Des Cristaux - огърлица, медальон и обеци с повече от 36 карата диаманти; огърлицата Nature en Eveil с 24.79 карата диаманти и огърлицата Reine Blanche с 44.97 карата диаманти.

7. Лев Левиев, 57 г.

Състояние: 1.4 млрд. долара

Лев Левиев е роден в Узбекистан израелски бизнес магнат, който се занимава с търговия и добив на диаманти в Русия и африканските държави, където се намират най-големите диаманти в света.

Левиев, който е известен като Диамантения крал, попадна в новините през миналата година заради съдебна битка срещу някогашния си партньор Аркадий Гайдамак, който искаше да му бъдат изплатени стотици милиони комисионни от диамантените мини в Ангола. Сред активите на Левиев в Ангола е и дял в диамантената мина Catoca, която е една от най-големите в света.

Освен че притежава луксозни бижутерски магазини в градове като Лондон, Левиев е председател на инвестиционната компания Africa Israel Investments (AFI) Group, която се занимава с недвижими имоти, строителство и туризъм.

6. Жорж Никола Хайек Младши, 58 г.

Състояние: 1.7 млрд. долара

Хайек е главен изпълнителен директор на швейцарската компания Swatch Group, която през януари купи луксозното бижутерско подразделение от канадската компания Harry Winston за 1 млрд. долара.

Така Swatch се сдоби с най-големия производител на часовници в света по продажби и една от водещите луксозни марки бижута, носени от холивудския елит като Мерилин Монро и Елизабет Тейлър. Всяка година Harry Winston дава под наем бижута за милиони долари, които се носят от филмови звезди по време на събития като наградите Оскар, докато Swatch пък е най-големият потребител на шлифовани диаманти в света. Хайек е син на ливанеца Николас Жорж Хайек, който основава Swatch Group през 1983 г.

Вижте още: Държавите с най-много диаманти

Един от известните диаманти, които Хайек придоби със закупуването на марката Harry Winston, е 101.73-каратов диамант, който бе продаден за рекордните 26.7 млн. долара по време на търг на Christie's през май. От Harry Winston са дали на диаманта името Winston Legacy.

4. Лорънс Граф, 75 г.

Състояние: 2.1 млрд. долара

Британският бижутер Лорънс Граф е основател на Graff Diamonds, известна с огромните си и редки диаманти.

Граф започва кариерата си като скромен чирак на крехката възраст от 15 г. Не след дълго започва да проектира и да продава собствени бижута. До 1960 г. Граф вече е основал луксозната марка, която днес има 35 бутика в цял свят. През миналата година компанията се отказа от планирано IPO в Хонконг, от което се очакваше да набере 1 млрд. долара.

Някои от най-известните диаманти, притежавани от Graff, включват редкият Graff Pink (на снимката) който е 24.78 карата. Милиардерът го купува за 46 млн. долара през 2010 г. Граф също така притежава 603-каратовият Lesotho Promise, открит в мина в Лесото, който купува за 12.4 млн. долара през 2006 г.

4. Ан-Мари Граф, 75 г.

Състояние: 2.1 млрд. долара

Ан-Мари Граф е съпруга на Лорънс Граф и акционер в неговата компания Graff Diamonds.

Лорънс и Ан-Мари, които са женени от 47 години, попаднаха в новините през миналата година, след като стана ясно, че Лорънс има дете от бивша служителка на компанията, която е с 34 г. по-млада от него, което пък накара Ан-Мари да подаде молба за развод. Това щеше да е най-скъпият развод във Великобритания, но изглежда двамата са се помирили.

Двамата притежават общо 645 млн. акции на Graff Diamonds. Ако акциите получат максимална цена при IPO-то на компанията, този дял се оценява на 3.1 млрд. долара, според Forbes. Компанията обаче оттегли IPO-то си от Хонконгската фондова борса.

3. Дан Гертлер, 39 г.

Състояние: 2.6 млрд. долара

Дан Гертлер е израелски бизнесмен, който е натрупал състоянието си инвестирайки в медните и диамантени мини на Демократична република Конго. Със своите 39 г. той е най-младият, който попада в тази класация.

Гертлер е основател и президент на Dan Gertler International Group (DGI) и оглавява семейната компания Fleurette Group, която е регистрирана на Гибралтар. Гертлер пристига в Конго през 1997 г. и инвестира парите на семейството си в минни активи, пише Forbes. Той се превръща във влиятелна фигура в минната индустрия на Конго като поддържа близки отношения с правителството в Киншаса. Неговата Fleurette Group и нейните партньори имат около 20 000 местни служители.

През декември Международният валутен фонд (МВФ) спря 240 млн. долара заем за Конго заради това, че страната не направи обществено достояние минните сключените минни договори с компания, която се смята, че е свързана с Гертлер.

2. Бени Стайнмец, 57 г.

Състояние: 5.8 млрд. долара

Бени Стайнмец е роден в Израел магнат, който наследява от баща си базираната в Женева Steinmetz Diamond Group.

Компанията е в бизнеса с диаманти от около 70 години. Стайнмец също така е основател на Beny Steinmetz Resource Group (BSR Group), която притежава Octea Diamond Group, която пък е добила 10 млн. карата диаманти от мината Koidu в Сиера Леоне.

Един от най-известните диаманти, създадени от Steinmetz Diamond Group, е 203.04-каратовия диамант De Beers Millennium Star, който е във формата на круша. Друг е Steinmetz Pink (на снимката) – 59.6-каратов диамант, за който през 2003 г. се твърдеше, че струва до 100 млн. долара.

1. Ченг Ю Тунг, 87 г.

Състояние: 19.6 млрд. долара

Състоянието на Ченг Ю Тунг, който е почетен председател на най-големия продавач на бижута в света по пазарна стойност Chow Tai Fook Jewellery Group, се оценява на 19.6 млрд. долара, или повече от три пъти в сравнение с това на класирания на второ място Бени Стайнмец.

Ченг също така е най-възрастният в класацията, както и единственият азиатец. Базираната в Хонконг Chow Tai Fook Jewellery отваря първия си магазин в Макао през 1938 г., а в момента има над 1 800 магазина. Освен с бижута Ченг се занимава още с недвижими имоти, инфраструктурни проекти и търговия на дребно и хотелиерски бизнес.

Ченг попадна в новините през 2010 г., когато плати 35.3 млн. долара за 507-каратовия диамант Cullinan Heritage, чупейки рекорда за най-висока цена платена за необработен диамант.